
EBA invită mediul de business la In-club 3C discussions, un eveniment despre e-concurența, e-comerț și securitate cibernetică pe platformele online (VIDEO)
La 14 iulie, Asociația Businessului European (EBA) invită mediul de afaceri la o discuție cu experți din domeniu, axată pe trei segmente importante: comerțul electronic, securitatea cibernetică și e-concurența. Evoluțiile din sectorul de business sunt determinate în ultima perioadă de situația de securitate din regiune, dar și de schimbările rapide din perioada pandemiei. Despre cum se transformă lucrurile și care sunt tendințele, discutăm într-o întâlnire în studio cu organizatorii evenimentului.
・
În ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina, într-un context post-pandemic, dar de fapt beneficiind de statutul de țară candidat, businessul din R. Moldova are potențial de dezvoltare, deschizându-se o mulțime de oportunități, atât pentru mediu de afaceri, cât și pentru țară în general.
„Avem oportunitatea extinderii exporturilor pe piețele europene. Avem și nivelul cotelor majorat pentru a exporta mai multe fructe și legume. Totodată avem mai multe rezerve și aici trebuie să îmbunătățim politicile pe interior ca să putem exporta inclusiv produse de origine animalieră. Aici încă avem de lucru”, spune Mariana Rufa, director executiv, Asociația Businessului European.
EBA colaborează activ și cu instituțiile statului ca să facă din mediul de afaceri un domeniu atractiv pentru cei care își doresc un business.
În acest context, joi, 14 iulie, EBA și partenerii săi organizează un eveniment, cu suportul inclusiv financiar al UE. La eveniment vor participa experți locali, dar și de peste hotare, discuțiile urmând să fie axate pe împărtășirea de practici și pe trei segmente prioritare:
- e-concurența,
- e-comerț
- securitate cibernetică pe platformele online.
„Nivelul de protecție cibernetic în Moldova depinde de companiile care lucrează această informație în spațiul cibernetic, cât și cetățeanul de rând sau autoritățile care au aceste tendințe spre digitalizare, ceea ce este o prioritate și un plan optimist pentru noi toți pentru a fi prezenți cât mai mult în mediul online decât cel offline”, spune una dintre speakerii invitați la eveniment, Diana Pascaru, Data Privacy, Ethic & Compliance Officer, Moldcell.
„Dar e important să știm că securitatea cibernetică are și partea verso, ori există anumite riscuri mai ales în contextul în care suntem post-pandemie, există criza conflictului armat, ceea ce duce la riscuri ce țin de costuri. Companiile ajung în situația în care ajung în dilema ce să facă și pe ce să pună prioritate ca să-și asigure toate activele, inclusiv în spațiul online. Asta pentru că am ajuns în timpuri când multe businessuri sunt mai mult în online decât în offline”, remarcă Diana Pascaru.
Experta a accentuat că este un mit în spațiul țării noastre că atacurile cibernetice ar putea viza doar companiile mari, sau structurile de stat. Or atacatorii sunt atrași mai mult de companiile mici pentru că au un venit mai mare decât un cetățean de rând, dar au o investiție în domeniul de protecție mai mic.
La rândul său, Emil Guțu, competition manager, ACI Partners, remarcă că economia R. Moldova este o economie de piață. Asta e stabilit în Constituție.
„Evident că acolo unde sunt afaceri este și concurență. Iar Legea Concurenței în R. Moldova, zilele trecute a împlinit 10 ani. Toată lumea zice că este un domeniu relativ nou la care mulți zic că încă se acomodează. Însă, companiile din domeniul digital ne spun permanent că legea deja este foarte veche.
Trebuie să înțelegem că lucrurile se desfășoară foarte repede. În perioada pandemică mediul concurențial evolua de la săptămână la săptămână.
La AIC Parteners avem mai mulți clienți, lideri ai pieței locale, dar și globali cu prezență în Moldova care ne roagă să facem ceva și să modificăm cadrul legal și să-l facem cât mai adaptat domeniului digital”, spune Emil Guțu.
Unul dintre partenerii importanți ai evenimentului de joi este compania Endava care vine cu spațiu pentru eveniment și propria expertiză.
„Planificăm să împărtășim unele practici în lumina unor modificări legislative. La fel, ne dorim să menționăm inițiativele legislative care sunt pe rol în domeniul comerțului electronic. În acest sens, Guvernul a reacționat cât de repede a putut și a creat un grup de lucru în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru în care suntem și noi implicați să participăm în procesul de elaborare a tuturor modificărilor legislative necesare”, menționează Mariana Rufa, director executiv, Asociația Businessului European.
Asociația Businessului European va împlini curând 11 ani de activitate. În prezent, EBA reprezintă interesele a 85 de companii, dintre care peste 60 sunt companii cu capital european. Celelalte sunt companii moldovenești dar care au relații intense comerciale cu piața UE.
Evenimentul din 14 iulie se va desfășura începând cu ora 9:00 până la 14:30 și va putea fi urmărit online aici.
Iată mai multe detalii:
