Dacă pleci, cine ne va finanța? Legăturile Allei Dolință cu PSRM, partidul pe care l-a sprijinit masiv în câteva campanii electorale majore

Dacă pleci, cine ne va finanța? Legăturile Allei Dolință cu PSRM, partidul pe care l-a sprijinit masiv în câteva campanii electorale majore

Deja fosta deputată a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și membră a PSRM Alla Dolință, nu a fost o persoană simplă în partid. Potrivit investigațiilor realizate de presă în anii trecuți, politiciana, dar și soțul ei, Igor Dolință, au fost unii dintre cei mai importanți finanțatori ai formațiunii. Mai mult, și sediul PSRM din strada Lazo aparținea familiei Dolință printr-o firmă, scria RISE Moldova.

Finanțator de frunte la PSRM

Aceeași sursă scrie că familia Dolință a finanțat campania electorală a PSRM din 2014 cu peste jumătate de milion de lei, în condițiile în care venitul declarat al familiei pentru anul 2014 a fost mai mic de 180.000 de lei.

Publicitate

Și în campania prezidenţială din 2016, familia Allei Dolință a transferat pe contul electoral al candidatului PSRM Igor Dodon 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei), scria portalul Anticorupție.

Din familie, pentru partid...

Într-o investigație realizată de RISE Moldova încă în 2016 scrie că imobilul din strada Lazo 25, unde este amplasat sediul central al PSRM, ar aparține Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta. „Imobilul de peste 800 de metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință. Două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers. Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited”, au scris atunci jurnaliștii. Ulterior, la începutul acestui an, portalul Cu Sens scria că în 2018 sediul a fost cumpărat de „Exclusiv Media” SRL, compania deputatului Corneliu Furculiță.

„Soluția” și viața de deputat

În 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele lui Dolință, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Politiciana risca să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de trei ani. În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019. Inspectorul de integritate a mai depistat că deputata nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, a fost numită „în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere”. În aceste funcții, ea s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a întreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

E vorba despre perioada în care Alla Dolința a deținut concomitent funcția de deputat și funcția de președintă a fundaţiei de binefacere, „Soluția”, afiliată PSRM. „Numirea acesteia la conducerea fundației s-a lăsat cu mare scandal și supărări în Partidul Socialiștilor. Or, pentru a-i face loc lui Dolință, a fost demis fostul director al fundației, Eugenia Ceban, mama deputatului socialist Ion Ceban, „rupt” de la comuniști”, scria în octombrie 2013 Ziarul Național.

Amintim că fosta deputată s-a făcut remarcată atunci când a fost surprinsă LIVE mâncând zeamă la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, iar la un moment dat chiar a votat cu farfuria în față. Atunci colegul său Vasile Bolea i-a și dorit „poftă bună”, după ce deputat a votat împotriva unui proiect de lege. Bolea însă i-a făcut și observație. „Au rămas zece minute, măcar opriți camera”. Deputata a râs, însă nu și-a abandonat prânzul.

Precizăm că Dolință a spus că renunță la mandatul de deputat și se retrage și din PSRM deoarece „nu este de acord și nu susține metodele și retorica atât a conducerii, cât și a partidului ca întreg” în legătură cu războiul din Ucraina.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal