Scumpirea creditelor, între măsură necesară pentru stoparea inflației și acțiune inutilă (ANIMAȚIE)

Scumpirea creditelor, între măsură necesară pentru stoparea inflației și acțiune inutilă (ANIMAȚIE)

După ce săptămâna trecută am publicat un articol  în cadrul proiectului EconomClass, în care am explicat de ce creditele devin mai scumpe și am contactat experții din domeniu pentru a afla dacă sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale a Moldovei, astăzi vă propunem să urmăriți un video animat la același subiect. 

Precizăm că la începutul lunii iunie BNM a scumpit din nou creditele, cu trei puncte procentuale. Rata dobânzii a ajuns la 18,5 la sută. Cei de la BNM spun că aceasta e o metodă de a stopa inflația.

De partea cealaltă, experții zic că măsură dată este inutilă, întrucât diminuarea masei valutare nu va duce la stoparea creșterii prețurilor. Din contra, sunt alți factori, asupra cărora BNM nu are nicio influență, precum majorarea prețului la resursele energetice și dereglarea lanțurilor logistice, provocate de războiul din Ucraina. 

Menționăm că nu este pentru prima oară în istoria țării când rata dobânzii atinge indicile 18,5 la sută. Potrivit unui grafic oferit de BNM, situații similare au fost la 4 iulie 2001, când aceasta ajungea 19%, în mai 2008 - 18,5%, septembrie 2015 - 19,5%. Cel mai ridicat indice atestat de BNM datează din 31 ianuarie 2001, rata dobânzii fiind atunci de 21%. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.