Raport al Curții de Conturi: Administrarea mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu sunt eficiente şi suficiente

Raport al Curții de Conturi: Administrarea mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu sunt eficiente şi suficiente
Foto: Curtea de Conturi

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi a fost stabilit că mecanismele şi instrumentele utilizate de instituțiile implicate la administrarea mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu sunt eficiente şi suficiente, existând oportunităţi de îmbunătăţire și sporire a economicităţii și eficienții aplicării acestora.

În ședința din 30 iunie 2015, Curtea de Conturi a examinat Rapoartele de audit asupra conformității Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în exercițiul bugetar 2014 și performanței sistemului instituțional la administrarea mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit cadrului legal, în anul 2014, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) au fost aprobate și precizate în sumă de 4654,5 mil.lei, iar cheltuielile FAOAM au constituit 4904,5 mil.lei, cu un deficit de 250,0 mil.lei, urmând a fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului bugetar.

Pe parcursul exercițiului bugetar auditat în FAOAM s-au acumulat venituri în sumă de 4637,7 mil.lei, iar cheltuielile au fost executate în sumă de 4679,5 mil.lei, cu un deficit de 41,8 mil lei, astfel încât cheltuielile FAOAM au depășit cu 0,9% veniturile acumulate.

Raportul Curții de Conturi denotă faptul că unele procese operaționale ale Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) la gestionarea FAOAM sunt organizate cu respectarea cadrului legal-normativ. În același timp au fost constatate rezerve și neconformități, precum:

-  nestabilirea de către CNAM a criteriilor și condițiilor de contractare a serviciilor de asistență medicală pentru  instituţiilor medico-sanitare ce nu dispun de certificate de acreditare, care indică gradul suficient de conformitate a activității acestora la prevederile legale din domeniul sănătăţii;

-  finanțarea serviciilor medicale acordate în lipsă de corelare și continuitate a indicatorilor de rezultat;

-  neconformitatea activităților de monitorizare a implementării proiectelor investiționale, în timp ce CNAM dispune de procese scrise ale controlului intern la gestionarea Fondului de dezvoltare;
- continuarea exercitării atribuțiilor de administrare a Fondului de dezvoltare de către Comisia mixte ceea ce contravine cadrului legal, atribuțiile respective fiind expres atribuite CNAM.

Astfel, în  anul 2014 a desemnat câștigătoare 112 proiecte, încheiate contracte în sumă de 131,4mil. lei, neținând cont de valoarea contractelor încheiate și nefinanțate în anii precedenți în sumă de 230,7 mil.lei.

Totodată, reieșind din aspectele evaluate și reflectate în Raportul auditului asupra performanței sistemului instituțional la administrarea mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, au fost identificate unele probleme care au afectat realizarea eficientă a mecanismelor aplicate pentru atingerea performanțelor la gestionarea FAOAM, cum ar fi:

-  la contractarea și finanțarea serviciilor medicale spitalicești (2195,4 mil.lei) nu au fost stabiliți indicatori de performanță/rezultat care să stimuleze eficiența acordării serviciilor medicale și să contribuie la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate a populației;
-  la contractarea și finanțarea serviciilor medicale primare cu instituțiile medico-sanitare, CNAM dispune de indicatori de performanță, care necesită a fi revizuiți cu axarea pe indicatorii de rezultat;

-  nerealizarea pe deplin a atribuțiilor de către entitățile implicate (Ministerul Sănătății, Comisia mixtă, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, și instituțiile medico-sanitare publice auditate), sub aspectul organizării și desfășurării procesului de control intern la toate etapele (de solicitare, aprobare, contractare, implementare și raportare) a determinat administrarea ineficientă a mijloacelor alocate subprogramului „Dezvoltarea și modernizarea instituțiilor din domeniul ocrotirii sănătății".

Astfel, aceste procese sunt segmentate și neevaluate fundamental de părțile responsabile, în unele cazuri beneficiarii neraportând indicatorii de progres, ceea ce pentru 8 proiecte verificate (94,0 mil.lei), nu a fost asigurată utilizarea pe principii de economicitate și eficiență a mijloacelor FAOAM (74,5 mil.lei).

Rezumând cele menţionate în Rapoartele de audit se atestă că mecanismele şi instrumentele utilizate de instituțiile implicate la administrarea mijloacelor FAOAM nu sunt eficiente şi suficiente, existând oportunităţi de îmbunătăţire și sporire a economicităţii și eficienții aplicării acestora.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)

Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)

Porția de știri AGORA | Am ajuns la ediția cu numărul 500! Ce-i asta, cu ce se mănâncă și pentru cine gătim

Porția de știri AGORA | Am ajuns la ediția cu numărul 500! Ce-i asta, cu ce se mănâncă și pentru cine gătim

PODCAST | Scott Greytak: Lupta împotriva corupției reprezintă un interes de securitate națională

PODCAST | Scott Greytak: Lupta împotriva corupției reprezintă un interes de securitate națională

Advertoriale
Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta
 • 3
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 4
  Benzina a sărit pragul de 23 de lei. Șoferii, puși în situația între a goli buzunarele sau bacul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.