Ministrul de externe de la Teheran: Iranul nu va ajuta Rusia în războiul din Ucraina

Ministrul de externe de la Teheran: Iranul nu va ajuta Rusia în războiul din Ucraina

Iranul menţine acorduri pe teme de apărare cu Rusia, dar nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina, a dat asigurări ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, care a avertizat totodată că administraţia de la Teheran „va evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare” şi că „va acţiona pentru a stopa” conflictul, transmite Agerpres. 

„Avem diferite forme de cooperare cu Rusia şi, între ele, în sectorul apărării: dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că credem că (războiul) trebuie oprit. Problema actuală a conflictului este că unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanţi de armament care încearcă să-şi vândă produsele. Vom evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare şi vom acţiona pentru stoparea războiului”, a afirmat Abdolahian.

Anterior se vehicula că autorităţile din SUA au anunţat că Rusia este pe punctul să achiziţioneze din Iran avioane fără pilot dotate cu rachete.

Publicitate

Şeful diplomaţiei iraniene, care s-a deplasat la Roma pentru reuniuni cu autorităţile italiene şi de la Vatican, s-a referit şi la vizita pe care o va face săptămâna viitoare la Teheran preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a purta discuţii cu omologii săi turc Recep Tayip Erdogan şi iranian Ebrahim Raisi.

„Va fi un summit trilateral în cadrul formatului de la Astana. Primul (summit) în persoană din ultimii trei ani. Fără îndoială, vom continua să încercăm să obţinem o încetare a focului în Ucraina, profitând de prezenţa preşedintelui Putin în Iran”, a declarat Abdolahian.

Abdolahian a insistat că Iranul „este împotriva atacului militar al Rusiei în Ucraina” şi că „de la bun început a încercat să stopeze războiul şi să promoveze negocieri politice între părţi”.

„Suntem în continuare convinşi că soluţia pentru Ucraina nu este războiul. Şi că, indiferent dacă acest conflict va dura mult, nu va exista altă cale de a-l soluţiona decât prin intermediul negocierilor. Ne gândim totodată că felul de a acţiona al anumitor ţări occidentale, şi în special al SUA, pentru a prelungi războiul va complica situaţia”, a susţinut oficialul.

În privinţa dosarului nuclear, Abdolahian a declarat că, \'\'după luni bune de negocieri\'\', s-a ajuns \'\'la un proiect de document care are acceptul celor 4+1 (Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Germania) în proporţie de 90%, dar şi al americanilor\'\' pentru reactivarea acordului din 2015.

Acordul din 2015 impunea limite programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor, însă în 2018 preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord şi a reimpus sancţiuni economice Iranului, care a răspuns un an mai târziu prin accelerarea eforturilor sale în domeniu nuclear şi cu măsuri de îmbogăţire a uraniului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal