Președinta Maia Sandu a răspuns criticilor opoziției privind ajutorul anunțat de Uniunea Europeană în domeniul militar, sub formă de echipamente non-letale și bani. Șefa statului a precizat că Republica Moldova este și rămâne o țară pașnică, dar că nu trebuie să nege faptul că se află în imediata apropiere a unui război.
„În primul rând, Republica Moldova e o țară pașnică și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni și chiar dacă sistemul nostru de apărare e într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei, dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm dacă ni se întâmplă așa o tragedie, sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi așa cum am mai vorbit”, a spus președinta în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
„Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem noi, trimitem armata cu sapa să ne apere, cu sapa la avioane?”, s-a întrebat șefa statului.
Sandu a declarat că R. Moldova nu dorește să se implice și să fie implicată în războiul din Ucraina și a calificat criticile opoziției ca fiind false, menționând că UE oferă echipamente non-letale iar ajutorul financiar în sumă de 40 de milioane de euro, va fi acordat pe parcursul mai multor ani.
„Trebuie să discutăm serios subiectul privind armata națională, cum este dotată, dacă avem armată și dacă armata este prevăzută în Constituție și în care am pomenit că avem armată, repet, nu trebuie să o lăsăm la sapă de lemn, tare sper ca să nu ajungem în situația în care armata trebuie să ne apere, dar nu e ok ca armata să nu ne poată apăra fără nici un echipament, fără nimic care să ne permită să ne apere”, a afirmat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Cât despre opțiunea aderării la NATO sau alte organizații de securitate, șefa statului a menționat că o asemenea decizie trebuie să fie luată de popor, care la momentul adoptării Constituției „a decis că suntem o țară neutră”.
„Țările neutre au o armată foarte puternică și bine echipată, suntem o țară neutră și o armată în care nu s-a investit, nu putem să închidem ochii și să ne astupăm urechile și să ne prefacem că nu există război la câțiva kilometri de noi”, a spus președinta.
Amintim că la 30 iunie 2022, Consiliul European a adoptat o măsură de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.
Vezi și aceste știri

Oazu Nantoi: Agentura rusească isterizează când cineva ne promite ajutor militar

Republica Moldova și Georgia ar putea primi ajutor militar non-letal din partea UE. Executivul comunitar analizează această opțiune

UE va mări mijloacele financiare pentru ajutor militar Ucrainei până la un miliard de euro
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
