
Procesul intentat de Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție este susținut de peste 40 de țări, printre care și R. Moldova
În cea de-a cincea lună de la invazia militară a Rusiei în Ucraina, peste 40 de țări au sprijinit inițierea unei proceduri penale împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. Țările semnatare ale declarației își reafirmă sprijinul pentru Ucraina în vederea inițierii unei proceduri împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, scrie Unian.
・
Scopul procesului este de a dovedi că Rusia nu a avut niciun temei legal pentru o acțiune militară în Ucraina. Nici Federația Rusă nu are și nici nu a avut vreo justificare pentru folosirea genocidului împotriva ucrainenilor.
Semnatarii subliniază importanța unor astfel de proceduri și își reiterează apelul către Rusia de a "suspenda imediat operațiunile militare în Ucraina, așa cum a dispus Curtea în Ordonanța privind măsurile provizorii din 16 martie 2022".
Declarația a fost semnată de Albania, Andorra, Australia, Austria, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Insulele Marshall, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană.
Hotărârile Curții Internaționale de Justiție privind măsurile provizorii sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru părți. Neexecutarea hotărârii Curții din 16 martie 2022 constituie o nouă încălcare de către Rusia a obligațiilor sale internaționale.
Biroul Procurorului General elaborează o strategie pentru protecția cuprinzătoare a victimelor violenței sexuale în contextul conflictelor armate, în colaborare cu echipa Secretarului General al ONU privind violența sexuală.
Biroul de Ajutor Umanitar (BHA) al USAID a alocat 12,4 dolari pentru a ajuta femeile și fetele din Ucraina care au fost afectate de violență.
La 31 martie, viceprim-ministrul și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că cele mai multe infracțiuni sunt comise în teritoriile ocupate de trupele rusești. Potrivit acesteia, astfel de infracțiuni nu se prescriu, așa că toți vor fi cu siguranță aduși în fața justiției.
La 13 iulie 2022, serviciul de presă al procuraturii generale ucrainene a declarat că ONU va trimite experți în Ucraina pentru a investiga abuzurile sexuale comise de soldații ruși.