Răspunsul consolidat al Diaconiei la situațiile de emergență: lansarea Centrului Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”

Răspunsul consolidat al Diaconiei la situațiile de emergență: lansarea Centrului Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”

Astăzi a fost lansat Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, proiect conceput de Misiunea Socială „Diaconia” ca răspuns la nevoile nucleelor familiale care se confruntă cu diverse situații de criză. În pofida unor performanțe economice moderate din ultimele decenii, Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din regiune, cu vădite inegalități între posibilitățile populației din zonele urbane și rurale în ceea ce privește accesul la educație și servicii de calitate. 

Conceput să adune sub același acoperiș soluții viabile pentru un spectru larg de nevoi ale femeilor și copiilor refugiați, ușa Centrului „Sfânta Ana” va rămâne mereu deschisă pentru orice familie care se confruntă cu o situație de criză, pentru cei care duc lipsă de servicii sociale calitative sau de educație în comunitatea lor. 

Asumarea rămâne perfect valabilă atât în raport cu cetățenii Republicii Moldova, cât și față de cetățenii străini pentru care, la o anumită etapă a vieții lor, țara noastră a devenit refugiu, gazdă temporară sau prieten pentru o viață. 

Publicitate
...

Inițiativa face parte din Programului „În Brațele mamei” al Diaconiei. Acesta va ajuta în special cuplurile mamă-copil să-și dezvolte reziliența la situațiile de criză, să-și reevalueze nevoile individuale și să facă propriile alegeri pentru a-și recâștiga propria autonomie în viața de zi cu zi. Astfel, sub acoperișul Centrului se vor furniza servicii individualizate de asistență socială pentru persoanele refugiate, servicii de consiliere juridică pentru adulți, va oferi spații prietenoase și activități educative pentru copii, dar și o platformă sigură pentru interacțiunea deschisă și regulată între grupurile sociale, în special femei.

„Centrul multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” reprezintă următoarea etapă în răspunsul la criza oamenilor în nevoie, creată ca urmare a războiului din țara vecină. Oamenii în nevoie sunt tocmai cei cărora ne adresăm, indiferent de unde vin și încotro își vor ține calea. Căci, mai întâi criza pandemică, ulterior criza provocată de agresiunea Rusiei în Ukraina, au pus o presiune enormă pe confrații noștri fugiți din calea războiului, dar și pe familiile din RM care și-au deschis ușile pentru a-i găzdui în comunitățile noastre, la fel și pe serviciile sociale ale prestatorilor de servicii și comunităților parohiale.”

Directorul executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”,  Igor Belei

Autor:

„Centrul „Sfânta Ana” va capitaliza toată experiența acumulată de Diaconia pe parcursul a două decenii de activitate a anilor prin numeroase inițiative. Metodologia SOLE va trece ca un fir roșu prin toate activitățile pentru copii  care se vor desfășura aici, inclusiv în cadrul programului after-school pentru școlari. Demersul va fi sprijinit de echipa creșei pe care urmează să o lansăm curând  și, bineînțeles, de Programul anti-risipă, care astăzi este reprezentat de Banca de Alimente, partener strategic al Diaconiei în răspunsul direct pentru oamenii aflați la limita existenței” , a mai spus Igor BELEI. 

...

La inaugurarea Centrului, au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare ai MS „Diaconia”, reprezentanți ai corpului diplomatic, ONG-urilor din domeniul drepturilor femeilor și copiilor și companii private locale. Ceremonia de binecuvântare a lăcașului a fost oficiată de ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Corpul diplomatic străin a fost reprezentat la ceremonia de inaugurare de Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, ES Stella AVALONE, Ambasadorul Ukrainei în Republica Moldova, ES Marko SHEVCHENKO, și Dr. Marius Ciprian TOTH,  însărcinat cu afaceri din partea Ambasadei României în Republica Moldova. 

Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” a fost astăzi lansat cu sprijinul financiar al Caritas Austria și Nachbar in Not.

Transmisiunea live a evenimentului poate fi urmărită aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal