Procurorii, pe urmele autorilor denunțurilor false din 5 iulie cu privire la atentatele cu bombă. Vor fi propuse modificări la Codul Penal

Procurorii, pe urmele autorilor denunțurilor false din 5 iulie cu privire la atentatele cu bombă. Vor fi propuse modificări la Codul Penal

Procurorii investighează cauzele privind denunțurile false din 5 iulie cu privire la atentatele cu bombă, acestea fiind examinate într-o singură procedură. Mai exact, Procuratura Generală a decis retragerea cauzelor penale din cadrul subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Potrivit instituției, examinarea cauzelor privind atentatele false din 5 iulie va fi realizată într-o procedură unică, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în exercitarea Direcției infracțiuni informatice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP) – cauze privind denunțurile false din 5 iulie curent, care țineau de atentatele cu bombă. Acum, deci, acestea sunt examinate într-o singură procedură.

Publicitate

Mai mult, pe caz, de către Procurorul General a fost format un grup constituit din ofițeri de investigație de la Inspectoratul Național de Investigații și ofițeri de la Serviciul de Informații și Securitate. Astfel, a fost convocată și a avut loc ședința grupului de anchetă, fiind stabilite pistele de investigație, formulate ipoteze asupra scopurilor acestor acțiuni, dar și determinate persoanele suspecte de comiterea faptei.

Investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce a determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții. Subsecvent, în cadrul ședinței s-a menționat și faptul că prevederile art. 281 din Codul penal, în redacția actuală (care este o infracțiune mai puțin gravă), nu dau posibilitatea organelor de drept să efectueze măsuri speciale de investigație, fapt care reduce esențial instrumentele de investigare a crimelor din această categorie.

„Totodată, s-a determinat ca prin intermediul PG, procuratura specializată PCCOCS să propună amendamente la legislația națională, care să asigure investigarea eficientă a unor astfel de cazuri”, se menționează în comunicat.

Menționăm că săptămâna trecută au avut loc mai multe alerte cu bombă la sediile judecătoriilor din toate sectoarele, la Spitalul Republican și la Aeroportul Internațional Chișinău. Toate alertele s-au dovedit a fi false. Legislația penală prevede amendă în mărime de la 27.500 la 42.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal