Reprezentanților OSCE li se restricționează libera circulație în Transnistria. A fost sesizată Comisia Unificată de Control

Reprezentanților OSCE li se restricționează libera circulație în Transnistria. A fost sesizată Comisia Unificată de Control

Reprezentanții misiunii OSCE în Moldova, care desfășoară atribuții de monitorizare a Zonei de Securitate, au sesizat Comisia Unificată de Control despre faptul că sunt intimidați și că li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene. Astfel, începând cu 11 iulie curent, echipele de monitorizare ale misiunii OSCE în Moldova ar fi „însoțite” forțat de exponenți ai structurilor subordonate Tiraspolului. Totodată, echipei de monitorizare i-a fost refuzat accesul în localitatea Grigoriopol.

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Misiunea OSCE în Moldova a apreciat acțiunile structurilor de forță transnistrene drept o „încălcare gravă a principiului liberei circulații”.

„În cadrul dezbaterilor, delegația Chișinăului a condamnat cu hotărâre acțiunile ilegale organizate premeditat de Tiraspol împotriva reprezentanților misiunii OSCE în Moldova și a cerut încetarea imediată a oricăror manifestări de împiedicare a liberei circulații în Zona de Securitate”, se spune într-un comunicat de presă al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Amintim că misiunea OSCE în Moldova activează în Zona de Securitate în conformitate cu Principiile de cooperare cu Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004, având mandatul de a acorda Comisiei suportul necesar pentru realizarea obiectivului Acordului din 21 iulie 1992 privind principiile reglementării pașnice.

Totodată, în cadrul ședinței CUC s-a discutat despre decizia Tiraspolului de a menține posturile instalate unilateral.

„Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția privind caracterul ilegal și provocator al acțiunilor structurilor de forță transnistrene întreprinse fără decizia Comisiei Unificate de Control și a cerut retragerea necondiționată a posturilor din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. (...) În cadrul ședinței, încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene”, se mai spune în comunicatul de presă al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Posturile de control au fost instalate de stânga Nistrului pe 26 aprilie, sub pretextul unui pretins pericol terorist.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.