Admiterea la studii, în acest an, se va realiza în 13 instituții publice de învățământ superior, începând cu data de 25 iulie. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, prezentând pașii care vor fi întreprinși în domeniul cercetării și inovării și a sistemului de învățământ superior.
„Astăzi mă voi întâlni cu rectorii și directorii instituțiilor de cercetare care vor fuziona, pentru a prezenta și a discuta planul de acțiune pentru executarea hotărârii de Guvern. Ministerul Educației și cercetării va emite ordinele cu referire la executarea hotărârii privind fuziunea. Va fi repartizata comanda de stat pe domeniile generale de studiu la universitățile restructurate”, a declarat Anatolie Topală.
Potrivit ministrului, angajații instituțiilor absolvite vor fi transferați în cadrul instituțiilor absorbante cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.
Totodată, studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență master și doctorat de la instituția de învățământ superior absorbite vor fi transferați în instituțiile de învățământ superior care fuzionează la aceleași programe de studii cu aceleași taxe stabilite anterior. Transferul se va efectua până la 25 august.
Mai mult, vor fi desemnate comisii de transmitere a bunurilor proprietate publică, inclusiv sold-urile conturilor instituțiilor absorbite către instituțiile în care sunt integrate.
În ceea ce privește domeniul cercetării, Anatolie Topală a anunțat că Ministerul urmează să elaboreze și să aprobe Programul național în domeniul cercetării pentru anul 2024-2027.
Prin viitorul document de politici în domeniul cercetării și inovării, Ministerul Educației și cercetării se angajează:
- Să revizuiască sistemul de finanțare pentru cercetarea publică care va avea loc are va avea loc prin majorarea finanțării instituționale;
- Să păstreze finanțarea competitivă în vederea asigurării excelenței în cercetare;
- Să îmbunătățească oportunitățile de angajare și de finanțare, condițiile de muncă și perspectivele de carieră a tinerilor cercetători;
- Să configureze o politică pentru dezvoltarea și utilizarea eficientă a infrastructurii publice de cercetare și inovare;
- Să consolideze legăturile dintre cercetare și mediul de afaceri și să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea inovării;
- Să valorifice plenar oportunitățile ce rezultă din statutul de țară asociată la programul cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa;
Amintim că la 27 iunie curent, Ministerul Educației a anunțat lansarea reformei „Universități Moderne”, care prevedea printre altele și reorganizare prin absorbție a mai multor instituții de cercetare și universități. Potrivit comunicatului instituției, reorganizarea instituțiilor de învățământ este planificată între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admitere la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.
Intenția este dur criticată de reprezentanții instituțiilor afectate de aceste măsuri. În acest sens, reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, Universității Agrare și a celei din Taraclia, au venit cu mesaje publice prin care cer autorităților să renunțe la această intenție.
Vezi și aceste știri

Ministrul Educației explică ce se va întâmpla cu studenții din anul 2 și 3 din cadrul universităților absorbite

Ar urma să rămână 11 universități publice: Ministrul Educației și Cercetării, despre intenția de reorganizare a universităților (VIDEO)

Guvernul alocă 312 milioane de lei pentru instituțiile de învățământ și cercetători (VIDEO)

Zeci de oameni protestează în fața Guvernului împotriva reformei învățământului superior (LIVE)

Veaceslav Ioniță: Riscăm ca reforma învățământului superior să se transforme în cel mai mare proiect imobiliar din istoria Moldovei
