#ROOFOFFLINE: Nata Albot, despre ideea primei școli de ospitalitate din Moldova și curajul de a vorbi despre visurile noastre

#ROOFOFFLINE: Nata Albot, despre ideea primei școli de ospitalitate din Moldova și curajul de a vorbi despre visurile noastre

„Vreau să vă încurajez să vorbiți despre visurile voastre, pentru că e incredibil ce se întâmplă atunci când alții încep să creadă în ele” - cu un astfel de îndemn a venit Nata Albot pentru toți cei care s-au adunat pe acoperiș la cea de-a doua ediție de #ROOFOFFLINE din această vară. Și, pentru că evenimentul a fost despre Unbeaten paths, (cărări nebătătorite), Nata Albot ne-a povestit despre un vis de-al ei și despre drumul pe care-l parcurge, pas cu pas, spre realizarea acestuia.   

Nata Albot a lucrat mai mulți ani în mass-media din Republica Moldova. La un moment dat, spune jurnalista, s-a simțit asfixiată de situația politică din țară, iar, pentru a evada din acest cerc vicios, a mers la studii, unde a făcut marketing și turism gastronomic. Nata afirmă că aceste studii au ajutat-o mult, au inspirat-o și i-au deschis orizonturi pentru Moldova.

„Când ești conectat la locurile unde te-ai născut, vrei ca acest loc să prospere și să devină un loc de vis”, spune Nata Albot. 

Publicitate

În discursul său de la evenimentul #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths, am rugat-o pe Nata Albot să ne povestească mai multe despre noul ei proiect, de unde a apărut oportunitatea de a organiza un festival la Pohrebea și cum s-a ales cu o casă de 100 de ani în acea localitate.

...

...

„La un moment dat, fostul meu soț mi-a zis că a cumpărat o casă în Pohrebea și că ar fi bine să organizăm acolo un festival. Asta era prin luna iunie. Am zis că nu puteam face un festival în două zile, așa că am mers măcar să vedem casa. Să știți că, din moment ce am pășit acolo, am înțeles că nimic nu e întâmplător și am pornit un festival care se numea - Hodina. La prima ediție din 2019 planificam să avem vreo două mii de oameni maxim, dar au venit șase mii. A doua zi după festival am rugat un om din sat să-mi arate ce case se vând, pentru că mie mi s-a părut că e un loc magic. Am umblat prin sat, am văzut casele disponibile și am plecat înapoi la Montreal, ca peste câteva luni, de ziua mea, părinții mei să facă tranzacția și așa mi-am cumpărat casă de 100 de ani în Pohrebea”, povestește Nata Albot. 

Nata Albot a mai îndemnat oamenii să salveze casele vechi, să le restaureze, fără a deteriora tot ce este autentic. 

 „Voi nu vă imaginați ce bogăție avem în satele noastre. Când m-am apucat să restaurez această casă, am rămas fără grai, pentru că a început să „înghită” foarte mulți bani. Ea era zugrăvită pe exterior, pentru vânzare, dar în interior era catastrofă! După ce am băgat o grămadă de bani în această casă, am început să caut soluții. Așa m-am adresat la un arhitect, și Andrei Vatamaniuc, care a creat proiectul. Astfel, casa mea veche se va uni printr-un coridor cu cea nouă, iar asta va fi o pensiune, în care oamenii vor putea trăi două stări - cea a bunicilor, în casa veche și confortul din casa nouă, unde vor avea de toate. Peste un timp, au început a veni oamenii din sat care îmi propuneau să cumpăr pământul lor - așa am și făcut”. 

...

...

Nata mai povestește că, făcând studii la Montreal, a înțeles că nimic nu se întâmplă în zadar, toate au un sens.  

 „Așa s-a născut ideea unei școli de ospitalitate. Pentru prima dată de această idee am pomenit într-un interviu La Dorin Galben și după acea emisiune s-a întâmplat magia. Vreau să vă încurajez să vorbiți despre visurile voastre, pentru că e incredibil ce se întâmplă, atunci când alții încep să creadă în ele. La acel moment nu aveam nimic decât un vis care era justificat pentru că eu cred că Moldova se poate schimba numai prin oameni și educație. Această idee s-a născut din discuțiile cu oamenii din domeniul HoReCa pentru că, la noi e o problemă în calitatea și penuria de brațe de muncă din domeniu”, afirmă jurnalista. 

Nata Albot este convinsă că în țara noastră este loc de un nivel mult mai înalt al ospitalității, că e necesar ca oamenii să  înțeleagă că sunt ambasadorii localurilor, vinăriilor, pensiunilor lor și să servească turiștii și localnicii „ca la carte”. 

 „Când am văzut această penurie de brațe de muncă calificate și de oameni care să înțeleagă ospitalitatea așa cum trebuie să fie ea, am zis că avem nevoie de o școală - și să încep să o fac eu. După ce am vorbit despre asta la emisiune, într-o zi mi-a scris Alexandru Zingaliuc și mi-a propus să facem un vizual pentru acest proiect. Eu am creat un brief, iar Alexandru a creat un vizual al complexului care le va oferi posibilitate celor din domeniu să-și perfecționeze meseria la restaurantul pedagogic de pe lângă școală. Astfel,  vizitatorii ar trăi experiențe gastronomice create de studenți, iar aceasta le va fi și diploma lor de absolvire” explică speakerul. 

...

...

Nata Albot a menționat că Pohrebea se schimbă, acolo deja este un restaurant și se va desfășura, din nou, festivalul Hodina.

„Eu vă încurajez să căutați potențial turistic în localitățile voastre de baștină, să cautați locuri pitorești. Oamenii nu mai caută să aibă lucruri, oamenii caută emoții, care se formează prin experiențe” a conchis jurnalista.

Evenimentul #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths, organizat de AGORA a avut loc joi, 14 iulie, pe acoperișul Kentford. Peste 100 de oameni s-au adunat ca să asculte discursurile inspiraționale ale speakerilor, care au povestit despre drumul pe care-l parcurg cu îndrăzneala, de fiecare dată când  își propun să realizeze un vis, un plan, un scop. De asemenea, invitații au savurat un vin bun, o bere răcoroasă, gustări pregătite cu dăruire, muzică de suflet, cadouri și surprize, filmul „O țară mică cu inimă mare” și... un apus de poveste. 

-----

Partenerii evenimentului: 

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova / USAID

Fundația Soros Moldova

Chateau Cristi

Berea LITRA

Wine Gogh 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal