
Autobuzele și troleibuzele din capitală vor fi echipate cu recirculatoare bactericide
Troleibuzele și autobuzele din capitală vor fi dotate cu recirculatoare bactericide. Primele 30 de unități au fost achiziționate de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „MOVE IT like Lublin", implementat de Primăria Municipiului Chișinău.
・
Uniunea Europeană va finanța în total circa 680 de recirculatoare bactericide, în valoare totală de peste 81.000 euro, ce vor acoperi un număr de circa 340 de autobuze și troleibuze.
Recirculatoarele bactericide vor absorbi aerul din transportul public, îl vor purifica printr-o lampă bactericidă și îl vor elimina într-o formă pură. Acestea urmează a fi instalate la o înălțime de doi metri.
Acțiunea de echipare a unităților de transport public cu primele 30 de unități de echipament inovativ, vine ca răspuns la provocările de sănătate publică, în contextul pandemic și reprezintă una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public, recomandată de experți, în baza analizei celor mai bune practici internaționale de combatere a răspândirii virusului COVID - 19 și a altor afecțiuni contagioase. În vederea asigurării securității și sănătății locuitorilor capitalei, până în luna septembrie 2022.


În cadrul ceremoniei de transmitere a echipamentelor au participat Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Jānis Mažeiks, Vice-consulul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk, precum și alți reprezentanți ai subdiviziunilor municipale.
Proiectul „MOVE IT like Lublin" - Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil.


Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 de euro, dintre care 3.325.000 de euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 de euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.