Activitatea Parlamentului, sub lupa Promo-LEX: Lipsa transparenței decizională și absența de la vot, printre încălcările identificate

Activitatea Parlamentului, sub lupa Promo-LEX: Lipsa transparenței decizională și absența de la vot, printre încălcările identificate

Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat prioritatea propunerilor opoziției parlamentare la întocmirea ordinii de zi pentru ședința din 14 iulie 2022, deși Regulamentul Legislativului prevede aceasta pentru fiecare a șasea săptămână, de la începerea sesiunii curente. Constatarea aparține Asociației Promo-LEX care a monitorizat ședința plenară, din zilele de 14-15 iulie 2022.  

Astfel, ordinea de zi pentru ședința plenară a prevăzut dezbaterea a 45 de proiecte, dintre care doar un proiect de hotărâre, cu privire la declararea vacanței unui mandat de deputat, a fost acceptat din partea opoziției. Amintim că, în prezent, există cel puțin 58 de proiecte de legi, cu statut de examinare, înregistrate în legislatura curentă de deputații opoziției parlamentare, arată raportul Promo-LEX.

 41 din cele 45 proiecte, incluse pe ordinea de zi, au fost examinate și votate, în cele două zile. În cazul ultimei ședințe plenare s-a menținut tendința de a examina, în regim prioritar, un număr mare de proiecte. Cel puțin 20 din cele 41 de proiecte au fost examinate în regim prioritar.

În cazul a cel puțin 11 proiecte de acte normative majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Proiectele se refereau la aprobarea sau ratificarea acordurilor (3 proiecte), modificarea unor acte normative din domeniile protecție socială, justiție și economie (6) și demisia/încetarea mandatului unui deputat (2). 

(NE)transparența decizională

Reprezentanții Asociației au concluzionat că a fost afectată transparența decizională în cazul a 26 de proiecte votate, ceea ce constituie  63%. Astfel, nu a fost publicat un proiect de hotărâre, raportul comisiei permanente sesizate în fond  în cazul a 17  proiecte de acte normative, iar în 6 cazuri dintre acestea lipsea și coraportul comisiei.

„De asemenea, în cazul a 16 proiecte nu au fost publicate alte acte aferente, precum expertiza anticorupție (1); avizul Guvernului (1); avizul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului (6); avizele comisiilor permanente (7); Sinteza recomandărilor, obiecțiilor și amendamentelor, inclusiv ca urmare a consultărilor publice (7); versiunea proiectului de lege înainte de votarea în a doua lectură (2); avizele altor entități (5); expertiza de compatibilitate a Centrului de armonizare a legislației (2); analiza impactului de reglementare (1); raportul Comisiei de anchetă (1).”, se menționează în raport.

Termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate, încălcat

Nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 14 proiecte de legi, înaintate de Guvern și Președinta țării, scrie Promo-LEX. În cazul a 16 proiecte votate  a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 10  zile de la data aprobării proiectului în primă lectură sau în termenul de cel mult 30 de zile după primirea proiectului. 

Două proiecte, a căror autoare este șefa statutului, au fost examinate și votate în două lecturi, în cel mai scurt termen – în două zile calendaristice, iar proiectul pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova a fost supus dezbaterii și votării, în două lecturi, în cel mai lung termen - în 162 de zile, autoare fiind, la fel, Președinta țării.  

De la 87 de deputați prezenți, până la 52 care au votat

Și la ședința din săptămâna trecută s-a menținut practica deputaților de a nu participa la procedura de votare. Chiar dacă la începutul ședinței din 14 iulie și-au înregistrat prezența 87 de deputați și respectiv, 15 iulie – 73 de deputați, la procedura de vot au luat parte (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat), pentru diferite proiecte, între 52 și 82 de deputați.  

Prima zi a ședinței plenare a durat circa 7,5 ore și cea de-a doua - circa 8,5 ore, cu câte o pauză de o oră.  

 

Cea mai lungă dezbatere a fost la prezentarea raportului Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului  - circa 2 ore, iar cele mai scurte dezbateri au fost asupra proiectelor care au durat între unu și trei minute. 

 

Asociația Promo-LEX a lansat campania #101. Parlamentul lucrează pentru tine?! prin care își propune să realizeze un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului. O primă activitate publică realizată este cea de monitorizare și comunicare periodică despre modul de organizare și desfășurare a ședințelor plenare ale Parlamentului.  

 

Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Unele partide nu au declarat cheltuieli în valoare de circa patru milioane de lei, arată un raport publicat de Asociația „Promo-LEX”

Unele partide nu au declarat cheltuieli în valoare de circa patru milioane de lei, arată un raport publicat de Asociația „Promo-LEX”

Promo-LEX: La ultima ședință a Parlamentului, la 50% din proiectele examinate nu s-au respectat cerințele de transparență decizională

Promo-LEX: La ultima ședință a Parlamentului, la 50% din proiectele examinate nu s-au respectat cerințele de transparență decizională

Roman Roșca este noul deputat în fracțiunea parlamentară PAS. Curtea Constituțională a validat mandatul acestuia

Roman Roșca este noul deputat în fracțiunea parlamentară PAS. Curtea Constituțională a validat mandatul acestuia

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Andrei Spînu, către Ion Ceban: „Ploaia arată cât de prost gestionezi acest oraș”. Reacția purtătoarei de cuvânt a edilului capitalei
 • 2
  Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
 • 3
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 4
  Care este nivelul fondului radioactiv în R. Moldova, după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.