Odată cu deschiderea accesului la numeroase fonduri europene, specialiștii din țară s-au găsit în situația în care cererea de substanțe minerale utile a crescut vertiginos, pe fundalul lucrărilor de terasament la construcția drumurilor, căilor ferate și digurilor. Cum accesul legal era unul complicat, Vitalie ne va povesti cum o inițiativă legislativă a dus la deteriorarea mai multor terenuri și… cum ar fi fost bine să fie.
Potrivit lui Vitalie, problema utilizării substanțelor minerale utile a fost mereu una de actualitate, fiind de multe ori subiectul investigațiilor jurnalistice sau al rapoartelor de audit ale Curții de Conturi. O altă față a „monedei” este legată și de necesitatea prevenirii și stopării fenomenelor geologice periculoase, apărute ca urmare a exploatării ilegale a carierelor de acest tip.
Bursierul programului Public Policy Fellowships, al Fundației Soros Moldova ne spune că în urma unei analize au fost identificate doar în ultimii cinci ani, 277 de „cariere ilegale”, printre cei care au exploatat ilicit subsolul numărându-se chiar și întreprinderi de stat. În mare parte, problema pare să vină de la o… excepție, introdusă de un fost deputat în Codul Subsolului.
„Excepțiile nu sunt bune. O inițiativă legislativă din Parlamentele anterioare cuprindea propunerea modificării Codului Subsolului, prin introducerea excepției care stipulează că drumarii au dreptul să exploateze o carieră, dar după ce execută lucrările, trebuie să refacă zona și mediul, să le readucă la starea inițială”, afirmă Vitalie Rapcea.
De aici rezultă mai multe riscuri, printre care cel al gestionării inadecvate a stratului de sol fertil sau cel de neexecutarea lucrărilor de recultivare a terenului și repunerii acestuia în circuitul agricol.
Acesta susține că legea nu este una eficientă din moment conține mai multe vulnerabilități, iar sancțiunile prevăzute în cazul neîndeplinirii acestei prevederi nu sunt aplicate, în timp ce autoritățile publice locale sunt lipsite de instrumentele prin care ar putea forța întreprinderile să se supună acestor prevederi. În acest sens, tânărul propune crearea în numele statului a unei garanții bancare suficiente să acopere costurile de refacere a mediului după exploatarea subsolului.
În opinia sa, în cazul în care compania ce a exploatat zona, nu va readuce terenul în starea inițială sau nu îl va face în unul arabil, atunci banii din garanția bancară depusă să fie transferați autorității publice locale care să realizeze din această sumă lucrările necesare de refacere a mediului după exploatarea subsolului. Acesta mai propune indicarea expresă în lege a termenului, procedurilor și etapelor de refacere a mediului în cazul exploatării subsolului fără atribuirea perimetrului minier.
Evenimentul #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths, organizat de AGORA a avut loc joi, 14 iulie, pe acoperișul Kentford. Peste 100 de oameni s-au adunat ca să asculte discursurile inspiraționale ale speakerilor, care au povestit despre drumul pe care-l parcurg cu îndrăzneala, de fiecare dată când își propun să realizeze un vis, un plan, un scop.
AICI găsiți informația despre discursul Natei Albot la eveniment și minunatul proiect la care lucrează în prezent jurnalista.
AICI aveți un articol despre Emilian Dzugas și primul traseu de hike din Moldova, pe care l-a inaugurat.
Iar AICI vă povestim cum am desfăcut cortul chiar pe acoperiș, cum am copt porumb, am savurat vin la apus de soare, dar și despre premiile din bolul tombolei de la eveniment.
Dacă n-ați reușit să ajungeți la eveniment, fiți gata să vă alăturați la următoarea ediție. Vă așteptăm cu drag!
-------
Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova / USAID
Vezi și aceste știri

Istoria creării primului traseu oficial de hiking din Moldova, prezentată la #ROOFOFFLINE. Emilian Dzugas a povestit cum i-a venit ideea și ce l-a făcut să creadă în potențialul turistic al țării noastre (FOTO)

#ROOFOFFLINE Unbeaten Paths: Cum am desfăcut cortul, am copt porumb și am savurat vin la apus de soare, dar și premiile din bolul tombolei (FOTO)
