Profesiile viitorului: Animația și Game Design - noi programe de studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Profesiile viitorului: Animația și Game Design - noi programe de studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Anul de studii 2022-2023 vine cu noutăți pe lista programelor de studii propuse de universitățile din R. Moldova. Viitorii candidați la admitere vor avea posibilitatea să obțină diplome de studii superioare în domeniul Animației, Game Design și New Media. Oportunitățile se deschid în fața tinerilor datorită Programului Profesiile Viitorului, iar una dintre cele trei universități, parte a noului program, este și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.  

Programul „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.

Publicitate

„Universitatea de Stat Ion Creangă promovează în procesul didactic inovația, modernizarea procesului de învățământ în acord cu solicitările peții muncii beneficiarilor. Pentru noi este extrem de important să racordăm planurile de studii la cerințele peții, dar și să dezvoltăm programe noi”, spune Alexandra Barbăneagră, rectoră a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

În acest context, rectora anunță că în noul an de studii, în cadrul universității, vor fi predate două specialități noi: animație 3D cu accent pe producția personajelor și elementelor de animație 3D și animație 2D cu accent pe producția desenelor animate. Programele urmează să fie studiate la Facultatea Arte Plastice și Design, pe domeniul general de studii „Arte”.

„Imediat ce am lansat acest program, a crescut numărul de solicitări pentru consiliere și ghidare în alegerea profesiei. Dar și interesul pentru aceste programe este foarte mare. Ne-a ajutat mult în dezvoltarea acestui program Proiectul „Tehnologiile Viitorului”. Specialiștii s-au implicat și la etapa de reconceptualizare a planului de studii și ne-au oferit asistență”, spune rectora Alexandra Barbăneagră.

Noile specialități urmează să fie predate cu accent deosebit pe partea practică. Prin urmare, viitorii studenți vor participa la activități în laboratoare specializate care în prezent sunt modernizate în contextul Proiectului „Profesiile viitorului”.

Mai mult de atât, viitorii studenți vor participa la o serie de activități interactive la „Mediacor”, „Artcor”, „Clasa Viitorului”. Aici vor fi implicați și studenții de la toate cele trei universități, parte a programului - UTM, USM și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În plus, în cursul anilor de studii, formarea profesională se va desfășura cu participarea cadrelor didactice universitare și a specialiștilor din domeniu care vor fi invitați la cursuri, dar și a experților din străinătate. Apar și oportunități de aplicare la concursuri, burse locale și internaționale.

Rectora universității precizează că în diploma absolvenților urmează să fie menționată specialitatea „Designer în animație, în conceptualizarea, dezvoltarea filmelor cu desen animat”. Acest lucru va permite persoanelor să se angajeze pe post de designer în dezvoltarea jocurilor, designer în animație și dezvoltarea filmelor de animație, dar și alte profesii.

„Este un proiect în care mediul de afaceri investește în sistemul educațional. În mare parte sunt oameni mai puțin cunoscuți în R. Moldova și foarte cunoscuți în Occident. De aceea, cred că Programul Profesiile Viitorului oferă viitorilor candidați oportunitatea de a învăța acasă, de a rămâne acasă, dar de a fi conectați la lumea întreagă”, menționează rectora universității.

„Sunt prevăzute locuri la buget, dar și la contract. Mai exact, sunt câte 20 de locuri pentru fiecare dintre cele două programe. Dar acestea sunt limitate. Limitarea vine dintr-aceea că fiecare student care va fi înmatriculat la aceste două programe trebuie să aibă, bine definit, spațiul și locul de muncă care este dotat cu un calculator performant și tehnologii performante”, precizează Alexandra Barbăneagră.

La 25 iulie, universitatea dă startul procesului de admitere. Începând cu această dată, viitorii candidați se pot adresa pentru a aplica la una dintre facultăți, inclusiv la noile specialități. Dar în același timp, sunt așteptați și pentru consiliere, în cazul celor care încă nu au luat o decizie.

Mai multe detalii puteți afla pe pagina Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal