Deșeurile animale în R. Moldova ar putea fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți

Deșeurile animale în R. Moldova ar putea fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți

Deșeurile animale în Republica Moldova ar putea fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți, conform unui studiu de fezabilitate privind crearea unității de gestionare a subproduselor de origine animală (SOA), care nu sunt destinate consumului uman.

„Studiul a fost elaborat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale și prezentat, astăzi, în cadrul unui eveniment public, cu participarea conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, asociațiilor de profil și experților internaționali”, se arată întru comunicat al MAIA.

În baza studiului, Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) va derula procedurile de achiziție a utilajelor și de creare a unității specializate. În acest sens, MAC-P a primit o finanțare suplimentară de la Banca Mondială în valoare de 13 milioane de euro.

Publicitate

În debutul evenimentului, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a menționat: „Construirea acestei unități are o importanță majoră pentru industria zootehnică, pentru siguranța alimantară a Republicii Moldova și pentru valorificarea oportunităților de export a producției de origine animală. Vom încuraja toate acțiunile pentru realizarea cu succes a acestui proiect, astfel încât în 2024 să ne bucurăm împreună de rezultatele obținute.”

Potrivit lui Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității de implementare și monitorizare a proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială, MAC-P planifică o serie de alte activități conexe, printre care crearea unui registru central pentru toți producătorii de SOA, crearea sistemului de colectare și transportare SOA, implementarea principiilor HACCP la unitatea de prelucrarea a SOA.

„Realizarea acestui proiect presupune două faze. Prima este etapa de documentare, pe care o încheiem astăzi, urmată de crearea infrastructurii critice, prin elaborarea cadrului de reglementare, construcția și dotarea cu echipamente a unității de gestionare a SOA, crearea unui call centru pentru operatorii SOA și, nu în ultimul rând, informarea tuturor părților interesate”, a declarat Liviu Gumovschi.

Subprodusele de origine animală sunt reprezentate de cadavre întregi sau porțiuni de cadavre de animale, precum și alte deșeuri provenite de la animale, improprii consumului uman.

În funcție de riscurile pentru sănătatea publică și animală, subprodusele de origine animală sunt clasificate în trei categorii. Prima categorie, cea mai periculoasă, include animale suspecte sau confirmate cu boli grave. În aceeași categorie sunt incluse deșeurile de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internațional (transport aerian, naval, rutier, pe căi ferate). Cea de-a doua categorie include gunoi de grajd, fetuși, ovule sau păsări moarte în ou ș.a. Din cea de-a treia categorie fac parte carcasele sau cadavrele de animale sacrificate în abator.

În prezent, metodele de eliminare a deșeurilor animale utilizate în țara noastră nu sunt conforme cu cele mai bune practici internaționale și presupun riscuri înalte pentru sănătatea publică și mediu. Anual, de la abatoare, fabrici de procesare, unități de alimentație publică sunt generate cca 26 de mii de tone de deșeuri animaliere, numite subproduse de origine animală nedestinate consumului uman.

Pe teritoriul țării există patru companii care prelucrează SOA din a treia categorie, însă niciuna nu este autorizată să proceseze SOA din categoria 1 și 2.

Reamintim că, la 1 iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege cu privire la alocarea unui lot de teren pe care urmează să fie amplasată unitatea de gestionare SOA. Lotul pe care va fi construită stația se află la Criuleniși, în prezent, se află în getsiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni”. Conform prevederilor legale, Agenția Proprietății Publice urmează să asigure delimitarea terenului cu suprafața de 2.5 ha din lotul cu suprafața de circa 97 ha.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal