
Un oraș în oraș. Ecosistemele - noul curent al dezvoltatorilor locali
Amplasarea într-o zonă cu un cadru natural deosebit, preferabil una de parc sau pădure, construcții realizate în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și sustenabilitate și un mix de facilități care să le ofere rezidenților o viață echilibrată - ECOSISTEM. Astfel am defini noua tendință a dezvoltatorilor locali, dar și preferințele celor care își doresc o viață la bloc, dar în același timp, și o infrastructură internă.
・
Conceptul de ecosistem a apărut ca o alternativă la stilul de viață din ce în ce mai sufocant al orașelor mari și aglomerate. Odată cu trecerea timpului, în mai multe orașe Europene, aceste cartiere rezidențiale au devenit tot mai independente, formând comunități destul de mari care beneficiază de o mulțime de facilități, direct din interiorul complexului imobiliar.
Mai simplu spus, un ecosistem este același ansamblu rezidențial, doar că încorporează toate facilitățile și privilegiile pe care un oraș le oferă, toate într-un singur loc bine organizat și aerisit, construit pentru confortul rezidenților.
La momentul actual la Chișinău sunt în dezvoltare 3 proiecte mari de acest tip.
Hora Village este un complex mixt de căsute de tip townhouse și blocuri locative cu înălțime redusă, în apropiere de Parcul Valea Morilor. Dezvoltat pe un teren de 14 ha, teritoriul permite amenajarea mai multor spații comerciale diverse, construcția unei grădinițe private, 6 terenuri de joacă pentru copii și amenajarea unei alei pietonale.
Prețul unei locuințe în acest complex începe de la 780€ m2.
Newton House Grădina Botanică - complex locativ inteligent, sigur și confortabil cu apartamente cu 1,2,3 odăi și penthouse-uri. Amplasarea Complexului este unul dintre motivele principale pentru care este ales. Este situat la 1 minut distanță de Grădina Botanică și izolat de aglomerația străzilor principale. Pe lângă spațiile comerciale care vor fi utilizate în scop de shopping, dezvoltatorul imobiliar își asumă să construiască și un complex sportiv de tip închis cu bazin de înot, amplasat în clădire separată, terenuri mixte pentru sport și recreere în aer liber, terenuri de joacă pentru copii de toate vârstele de cca 1000 m2 în fiecare curte din complexul rezidențial, cu instalații certificate în Uniunea Europeană.
Ecosistemul planificat permite amenajarea și a pistelor pentru bicicliști de peste 1 km lungime cu mai multe circuite.
Eco Village se află într-o locație liniștită la Schinoasa, cu multă verdeață și aer curat în jur. Proiectul este prevăzut să fie finisat la sfârșitul anului viitor, se dă în exploatare tot complexul simultan. Particularitățile distinctive ale acestui complex în raport cu altele de pe piața, este formatul construcției: ecosistem de blocuri locative de tip club-house, integrate armonios în spațiu, cu multe spații verzi și o densitate scăzută a construcțiilor în zonă.
Ce-ai zice să locuiești într-un ansamblu rezidențial de acest tip?
P.