Nicu Popescu, după discuțiile cu omologul său din Irlanda: Crearea a unui prim grup parlamentar de prietenie dintre R. Moldova și Irlanda va întări relațiile bilaterale (VIDEO)

Nicu Popescu, după discuțiile cu omologul său din Irlanda: Crearea a unui prim grup parlamentar de prietenie dintre R. Moldova și Irlanda va întări relațiile bilaterale (VIDEO)

Ministrul de Externe Nicu Popescu a anunțat despre crearea unui prim grup parlamentar de prietenie dintre R. Moldova și Irlanda  care va întări relațiile bilaterale. Ministrul afacerilor externe și al apărării al Irlandei, Simon Coveney, se află într-o vizită la Chișinău. Cei doi oficiali au discutat despre semnarea tratatelor care vor avea beneficii pentru cetățenii din Irlanda. 

„Este primul Ministru de Externe al unui stat din Uniunea Europeană care vizitează Chișinăul după oferirea statului de țară candidat. Este prima vizită când nu încerc să conving partenerii noștri despre oferirea statului de țară candidat, deoarece deja am realizat acest obiectiv. Discuțiile noastre s-au bazat pe posibilitățile de a beneficia de acest statut și să avansăm relațiile noastre moldo-irlandeze. Am discutat și situația regională, efectele negative ale agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Am discutat și despre criza umanitară afectată de război și cum au afectat valurile de refugiați în Republica Moldova”, a declarat Nicu Popescu. 

Ministrul de externe al R. Moldova a menționat că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe acorduri și tratate.

Publicitate

„Pe protecția socială, conversiunea permiselor de conducere, semnarea unui acord pe liberalizarea roamingului sau cu întreaga Uniune Europeana sau cu anumite state membre UE, în cazul dat - Irlanda, recunoașterea diplomelor, protecția reciprocă a investițiilor și cooperarea în domeniul turismului”, a spus Popescu. 

Ministrul irlandez și-a manifestat susținerea pentru Republica Moldova european.

„Din nefericire, sunt aici doar pentru o zi, dar cu siguranța voi reveni curând. Țara noastră este un mare susținător al Republici Moldova în parcursul european și vă vom susține pentru a deveni țară membră a Uniunii Europene. Ne dorim să vă susținem în reformele care sunt necesare în parcursul european. Provocările pe care le-ați suferit în urma războiului din Ucraina și criza umanitară, ne dorim să vă susținem și pe această dimensiune. Agresiunea rusă și brutalitate și războiul ilegal aduce modificări continentului nostru. Abia aștept ca și Chișinăul să devină o capitală europeană, așa cum este Dublin. Vom fi alături ca să reușiți să realizați acest vis care este destul de real”, a declarat Simon Coveney.

Programul de lucru la Chișinău al oficialului irlandez include și o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Discuțiile șefilor celor două diplomații vizează subiecte ce țin de oportunitățile de cooperare sectorială cu Irlanda în contextul integrării în Uniunea Europeană și obținerii statutului de țară candidat, implementarea de proiecte bilaterale comune în beneficiul cetățenilor noștri, precum și evoluția situația de securitate din regiune în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal