Un experiment desfășurat în R. Moldova arată că cetățenii pot economisi 65 de milioane de lei anual pe energia electrică

Un experiment desfășurat în R. Moldova arată că cetățenii pot economisi 65 de milioane de lei anual pe energia electrică

Un experiment social care a avut loc în anii 2019, 2020 și 2022 a arătat că moldovenii pot economisi 65 milioane de lei anual pe energia electrică. Mai exact, circa 300 de mii de clienți cu consum sporit au primit scrisori de la furnizorul de energie prin care erau îndemnați să întreprindă acțiuni simple care ar duce la economii de energie.

„Am pornit de la calculul unui consum mediu de 140 kW/h lunar pentru o gospodărie. Consumatorii au primit statistici, care compară datele lor cu cele ale consumatorilor mai eficienți din punct de vedere energetic din comunitatea lor, precum și sfaturi și soluții pentru economisirea energiei, încurajându-i în același timp să-și plătească facturile online, ca măsură de siguranță în condițiile pandemiei, dar și eficiență a timpului. În plus, factura lunară a Premier Energy a fost îmbunătățită și conține mai multă informație utilă pentru reducerea consumului”, spune Dumitru Vasilescu, specialist în politici la PNUD Moldova.

Programul comportamental a obținut practic aceleași rezultate ca și experimentele similare efectuate de Opower, companie din SUA. Unul dintre membrii Consiliului consultativ al companiei este deja clasicul scriitor de business Robert Cialdini, autorul cărții „Psihologia persuasiunii”.

Publicitate

Iar experimentul Opower este continuarea celui făcut de Robert Cialdini acum câteva decenii. După ce a identificat acțiuni simple care duc la reducerea consumului de energie, acesta a definitivat patru mesaje, țintind:

1. protecția mediului (protejează mediul, conservând energia);

2. responsabilitatea socială (contribuie la conservarea energiei pentru generațiile viitoare);

3. interesul propriu (economisește bani prin conservarea energiei);

4. norme descriptive (fă ca vecinii tăi care consumă mai puțină energie).

În finalul experimentului s-a constatat că trei din patru grupuri de consumatori au cheltuit chiar mai multă energie în perioada următoare, cu excepția celor care au fost îndemnați să-și urmeze vecinii cu consum mai mic. Experimentul a fost efectuat în repetate rânduri, iar cel din Moldova confirmă: vecinul rămâne în continuare cea mai bună motivație.

„Exercițiul realizat în colaborare cu UE și PNUD Moldova demonstrează faptul că clienții noștri casnici, care au primit scrisori informative privind nivelul lor de consum al energiei electrice, au reușit să obțină o reducere medie de 1,33% a consumului de energie, adică 2,64 kWh/lună. Dacă acest sistem de economii ar fi consolidat pentru toți clienții casnici timp de un an la nivel de țară, economiile totale ar putea depăși 65 de milioane de lei la factura anuală de energie electrică. Suntem bucuroși să putem contribui la eficiența energetică a clienților noștri”, subliniază Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager al Premier Energy Moldova.

În Statele Unite, gospodăriile casnice care primesc astfel de scrisori își reduc consumul cu 1,4-3,3%, iar media a fost de 2% sau 0,62 kWh pe zi. În Moldova reducerea a variat între 1,33%, în zonele rurale și orașe mici, și 3,8% în municipiul Chișinău.

„Pentru moment, lucrurile par dificile, dar cu o economie inteligentă, rezonabilă a energiei vom trece mai ușor această perioadă grea, până ce lucrurile se vor stabiliza la nivel internațional. Important, trebuie să fim conștienți, cu pași mici, facem economii mari. Pe lângă economiile responsabile care trebuie să le aplice fiecare dintre noi, lucrăm la aplicarea mai multor alternative în energetică, astfel ca acest lucru să nu mai fie o povară pentru consumator,” susține Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

O analiză recentă a PNUD arată că 60% din populația Moldovei trăiește în sărăcie energetică, cheltuind mai mult de 10% din bugete pe facturile la energie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal