Obținerea statului de țară candidat la Uniunea Europeană este o decizie politică a marilor puteri care nu schimbă viața oamenilor din R. Moldova. De această părere ar fi 38 la sută din cetățeni. Asta arată datele unui sondaj de opinie realizat de către companie IMAS, care a fost prezentat la 20 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.
23 de procente dintre participanții la studiu consideră că obținerea statutului de țară candidat la UE este o oportunitate pentru Republica Moldova, dar cu șanse mici de realizare.
Cam tot atâția, 22 la sută dintre respondenți, cred că este un pas înainte ce ar putea schimba viața oamenilor. Alți 12 procente sunt de părere că aceasta este o mare realizare pentru toți.
Studiul a fost realizat în perioada 6 - 18 iulie curent. La sondaj au participat 1.007 persoane din 82 de localități. Marja de eroare este de +/- 3,1 la sută.
Menționăm că AGORA a dedicat o lună subiectului integrării europene, în care am prezentat inclusiv avantajele obținerii statului de țară candidat la UE. Printre acestea se numără: o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, investiții financiare majore în diverse sectoare ale economiei, asistență pentru realizarea reformelor și integrarea în programele europene.