Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut de la negociatorii în Formatul 5+2 garanții de securitate. Solicitarea a fost făcută, la 19 iulie, în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al Federației Ruse, privind reglementarea conflictului transnistrean, Vitali Treapițîn. Drept reacție, Biroul pentru Reintegrare, a declarat, la solicitarea AGORA, că elementele de securitate și de garanții pot face parte din parametrii determinați ai documentului final privind reglementarea cuprinzătoare a conflictului transnistrean.
Mai exact, în cadrul întrevederii cu Vitali Treapițîn, Vadim Krasnoselski a declarat că: „Există ideea de a implica toți participanții la formatul 5+2 în întocmirea unui document unic privind garanțiile păcii și securității regiunii transnistrene... Lăsați toți cei care vorbesc despre pace să-și susțină dorința cu o semnătură - aceasta va fi o declarație comună a tuturor participanților în Formatul „5 + 2” privind garantarea securității în regiunea transnistreană”.
De partea cealaltă, Biroul pentru Reintegrare a amintit că activitatea formatului de negocieri „5+2” este de ceva timp în pauză, că în prezent interacțiunea și contactele de bază au loc la nivelul reprezentanților politici, Comisiei Unificate de Control, grupurilor de lucru sectoriale și OSCE. De asemenea, s-a atras atenția că pe linia de comunicare a oficiilor reprezentanților politici nu au parvenit scrisori sau proiecte de documente în acest sens.
„Reiterăm poziția Chișinăului de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. Conform agendei convenite în cadrul procesului de negocieri, există 3 coșuri de probleme (social-economice; aspecte generale de drept, umanitare și drepturile omului; reglementarea comprehensivă a conflictului, inclusiv aspectele instituționale, politice și de securitate). Astfel, elementele de securitate și de garanții pot face parte din parametrii determinați ai documentului final privind reglementarea cuprinzătoare a conflictului transnistrean din coșul nr.3 al procesului de negocieri, care, de altfel, nu a fost deschis până acum”, se arată într-o declarație a Biroului.
Amintim că la 18 iulie și vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse, privind reglementarea conflictului transnistrean, Vitali Treapițîn. Atunci, oficialul a accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2.
Vicepremierul Serebrian a mai declarat, că la momentul de față formatul 5+2 este înghețat, în mare parte din cauza războiului din Ucraina. Totuși, faptul că nicio întâlnire în formatul 5+2 nu a existat de la sfârșitul anului 2019 semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate.
Vezi și aceste știri

Soluționarea conflictului transnistrean, pusă pe pauză din cauza războiului? Ce spune Serebrian

Tensiunile din Ucraina, Uzina Metalurgică de la Rîbnița și plăcuțele Tiraspolului importate din UE. Primul interviu acordat de Oleg Serebrian în funcția de vicepremier

Între „candidatură potrivită” și „omul vechiului regim”. Cum este văzut noul vicepremier pentru Reintegrare Serebrian de analiști și politicieni
Advertoriale

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului
