Amânarea plăților către bănci, noi linii de finanțare și revizuirea gestionării sistemelor de irigații: Bolea anunță măsurile pentru rezolvarea crizei din agricultură

Amânarea plăților către bănci, noi linii de finanțare și revizuirea gestionării sistemelor de irigații: Bolea anunță măsurile pentru rezolvarea crizei din agricultură

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a anunțat după întâlnirea cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor și a altor organizații din domeniul agriculturii, că până la sfârșitul săptămânii vor fi realizate mai multe acțiuni urgente pentru a ajuta agricultura „să iasă din impas”. Printre acțiunile promise se numără transmiterea unor sisteme de irigare și amânarea anumitor plăți către instituțiile financiare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cadrul întrevederii, producătorii agricoli au enumerat mai multe necesități, printre cele mai importante fiind: restabilirea funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, declararea stării de urgență în agricultură, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă.

Publicitate

„Irigarea reprezintă o componentă indispensabilă dezvoltării sectorului agricol și obținerii unei productivități înalte. Randamentul culturilor cerealiere a scăzut în acest an din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Suntem în strâns dialog cu toate autoritățile publice pentru a reuși în timp optim transmiterea a șapte sisteme de irigare în folosință către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI)”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Totodată, oficialul a dat asigurări că în următoarele zile va avea mai multe întrevederi cu reprezentanții instituțiilor financiare, în vederea convenirii asupra unor măsuri de amânare a anumitor plăți dar și pentru obținerea unor noi linii de finanțare.

„Totodată, în următoarele zile voi avea o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a conveni asupra amânării anumitor plăți ale producătorilor agricoli. Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. Totodată, în prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a comunicat ministrul.

Oficialul a anunțat că a avut o întrevedere și cu apicultorii, avicultorii, crescătorii de păsări, porcine, bovine, ovine și caprine din țara noastră, despre problemele din sector și despre acțiunile comune ce ar putea fi întreprinse pentru dezvoltarea afacerilor. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiectele ce țin de îmbunătățirea politicilor agroalimentare, creșterea productivităţii agricole, intabularea terenurilor agricole, evoluția cantităților de lapte și miere, perspectivele de dezvoltare a sectorului zootehnic.

„În scopul stimulării activităților zootehnice, ministrul Vladimir BOLEA a declarat că sistemul de stimulente va fi modificat, astfel încât fermierii beneficieze de compensații la litrul de lapte și la kilogramul de carne. Pentru a asigura securitatea alimentară a țării în condițiile crizelor economice și a nivelului necesar de durabilitate, fermierii au fost încurajați să implementeze tehnologii moderne și să se implice la dezvoltarea fondului genetic animalier”, se menționează în comunicatul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal