
Negocieri fără succes? Deputatul Radu Marian spune că Guvernul de la Chișinău discută de mai multe luni semnarea unui contract de livrare a gazelor cu România
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian afirmă că guvernul de la Chișinău discută încă din luna octombrie a anului trecut cu autoritățile de la București, posibilitatea încheierii unui contract de livrare a gazelor. Acesta recunoaște că deși în negocieri sunt implicați atât președinta Maia Sandu cât și viceprim-ministrul Andrei Spînu, până în prezent nu s-a ajuns la nici un acord în acest sens.
・
„Credeți-ne că și ministrul Spînu și dna Președinte, în fiecare zi discută cu partenerii internaționali, inclusiv cu România și credeți-ne dacă această opțiune de împrumut de gaze era posibilă, acum era să fie deja negociat și agreat un contract. (...) În fiecare săptămână, la fiecare două săptămâni se vine, se discută, noi suntem gata să semnăm și un contract pe termen lung cu România, încă nu avem un acord, dar discuții se țin extrem de des, odată la câteva zile”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Marian a afirmat că la sfârșitul lunii iulie, președinta Maia Sandu urmează să întreprindă o nouă vizită în România, în cadrul căreia va fi discutat și acest aspect.
„S-a discutat despre acest lucru încă din luna octombrie pe acest subiect. Dincolo de prețul pe spot, puțin ce ni se oferă (...) România declarase atunci că nu are capacitatea să ne dea cantitatea necesară, să facă un contract pe termen lung, chiar dacă atunci s-a cerut expres, s-a întrebat în toate direcțiile posibile și imposibile”, a adăugat Marian.
La rândul său, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a afirmat că statul român ar fi mai atent la negocierile cu actuala guvernare, menționând în acest sens faptul că în cadrul licitației pentru construcția liniei electrice Vulcănești - Chișinău, contractul fiind atribuit unei companii din India.
„Orice stat caută să aibă anumite garanții, inclusiv când ajută un alt stat, chiar dacă sunt frații noștri de peste Prut vor o anumită recunoștință pentru efortul pe care îl depun, mai mult când a fost destul de greu Republicii Moldova, ei au dat gaz, nici măcar cu împrumut, au dat gaz Republicii Moldova. Guvernarea ar trebui să menționeze cel puțin stat român, apropo, cantitățile de gaz livrate Republicii Moldova sunt mult mai mari decât cantitățile cumpărate de guvern la bursă”, a susținut Plîngău.