Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 14.000 de cazuri de variola maimuţei la nivel mondial şi cinci decese înregistrate în Africa, a anunţat directorul general al agenţiei sanitare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.
Cele mai multe dintre cazurile raportate până la această oră au fost înregistrate în Europa, în special în rândul bărbaţilor, a precizat OMS, însă toate decesele au fost raportate în Africa, regiune unde s-au înregistrat focare endemice.
OMS a convocat joi cea de-a doua reuniune a comitetului care va decide dacă focarele reprezintă o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă.
„Indiferent de recomandările comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a acorda asistenţă statelor în vederea sistării transmiterii şi pentru a salva vieţi”, a mai spus Ghebreyesus.
Ministra sănătății Ala Nemerenco a declarat că în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz sau suspiciune de îmbolnăvire. Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Variola maimuței este o boală cauzată de un virus și este numită astfel deoarece a fost identificată, pentru prima dată în anul 1958, în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare. La om a fost detectată în 1970. Variola maimuței se întâlnește, în mod obișnuit, în Africa Centrală și de Vest, unde există păduri tropicale și unde trăiesc de obicei animalele care pot fi purtătoare de virus.
Variola maimuței nu este considerată a fi foarte contagioasă. Ea se poate răspândi de la animale infectate la oameni și de la o persoană, care are simptome, la alta, prin contact fizic apropiat. Erupția cutanată, fluidele corporale și crustele sunt deosebit de infecțioase, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La fel, pot fi infecțioase și leziunile la nivelul cavității bucale ceea ce înseamnă că virusul se poate răspândi prin salivă.
Simptomele variolei maimuței de obicei sunt febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și erupție cutanată sau leziuni. Leziunile pot fi plate sau ușor înălțate, umplute cu lichid limpede sau gălbui. Erupția se concentrează pe față, palme și pe tălpi, dar poate apărea și la nivelul cavității bucale, pe organe genitale și ochi. În cele mai multe cazuri, simptomele variolei maimuței au dispărut de la sine în câteva săptămâni. OMS anunță că deocamdată nu este clar dacă persoanele care nu prezintă simptome pot răspândi boala.