Descoperă vinurile de calitate. Interviu cu tehnologul vinurilor Vinia Traian, Viorel Rîjalo

Descoperă vinurile de calitate. Interviu cu tehnologul vinurilor Vinia Traian, Viorel Rîjalo

Serile răcoroase de vară acompaniate de o muzică lină, persoane dragi și o sticlă de vin bun, sunt memorabile pentru o viață întreagă. Cu siguranță vă întrebați uneori ce vin este mai potrivit pentru a-l servi împreună cu prietenii sau la unele evenimente speciale, dar deseori nu știți istoria ce stă în spatele unora dintre ele?! Astăzi vă propunem să aflați cum sunt fabricate vinurile Vinia Traian de la Viorel Rîjalo, vinificator.

Viorel provine dintr-o familie de agronomi, de unde a venit și pasiunea sa pentru vinificație și agricultură în general. Acesta a absolvit Facultatea de Tehnologie și Management în Industria Alimentară din cadrul UTM, după care și-a urmat visul.

...

Publicitate

De unde a venit pasiunea d-stră pentru vinuri?

Crescând într-o familie de agricultori, o mare parte din timpul meu liber îl petreceam cu părinții în câmp, între plantațiile de viță-de-vie. Mai apoi, datorită profesorilor de care am avut parte, am obținut mențiuni în domeniul chimiei la olimpiadele regionale. Când a venit momentul să-mi aleg profesia, am hotărât să combin strugurii și pasiunea de carte, și în așa fel am devenit vinificator.

Care sunt procedeele tehnologice folosite de Vinia Traian?

Vinul este o băutură alcoolică obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parțială a strugurilor proaspeți zdrobiți. Vinificația, ca practică industrială cuprinde un ansamblu de operațiuni ce se desfășoară într-o anumită ordine dată de schema tehnologică, în vederea prelucrării strugurilor și obținerii vinurilor de bună calitate.

La Vinia Traian, pentru producerea vinului alb se aplică următoarele procedee tehnologice:

  • recepție cantitativă și calitativă.
  • zdrobire, desciorchinare – care se petrec cu zdrobitoare cu valțuri
  • scurgere, presare – are loc la prese pneumatice
  • limpezirea – se face prin două metode: gravitațional și prin fermentare
  • decantare
  • fermentare la rece – se utilizează levuri selecționate
  • îngrijirea vinului
  • condiționarea și îmbutelierea vinului

Față de vinurile albe, la vinurile roșii sunt puse în aplicare și alte procedee tehnologice cum ar fi:

  • măcerarea pe baștină cu căciulă plutitoare
  • răvăcire
  • definitivarea fermentației alcoolice și malo lactice
  • maturarea

Ce afectează durata de viață a unui vin?

Potențialul unui vin depinde de calitatea acestuia. La rândul său, calitatea vinului este o sinteză a doi factori principali: calitatea strugurilor și tehnologia procesării acestora. Calitatea strugurilor depinde de caracteristicile biologice ale soiului și de condițiile de creștere. Pentru ca un vin să aibă „o viață lungă”, acesta trebuie să corespundă anumitor parametri, care se formează în mare parte în boabele de struguri.

Care sunt cele mai durabile vinuri și de ce?

Simplu vorbind, potențialul unui vin este capacitatea acestuia de a evolua, îmbunătățindu-și calitățile în timp, dar nu tuturor vinurilor le aste dat acest lucru. Unele tipuri de vin „trăiesc” șase luni, pe când altele ajung să reziste până la 20 de ani. Altfel spus, ca viața unui om, vinurile au perioada de creștere, îmbătrânire și „moarte”. Potențialul vinului este direct determinat de indicatorii fizico-chimici. Valoarea PH-ului determină culoare vinului și vitalitatea acestuia, care vor fi menținute ani la rând, deoarece vinul este un sistem mobil foarte complex.

Prin ce se deosebesc vinurile Vinia Traian de celelalte vinuri de pe piața națională?

Desigur, la prima vedere – prin etichetă. Dar și gustul vinului de la Vinia Traian poate fi recunoscut de către cei care cunosc vinul nostru. Spre ex., Rieslingul a fost apreciat cu adevărat în ultimii ani pentru calitățile sale superioare. Acest vin nu doar că este unul dintre cele mai aromate vinuri din lume, dar dispune și de o paletă de gusturi exotice în funcție de cât de copt este strugurele din care a fost fabricat, iar locul unde Vinia Traian își are plantațiile, la sudul Moldovei, în preajma Valului lui Traian, este foarte prielnic pentru coacerea perfectă a strugurilor, acesta fiind și un factor important care ne diferențiază de alte companii.

Care sunt criteriile de a alege un vin bun?

Alegerea unui vin de calitate poate părea o adevărată provocare, mai cu seamă când pe piață există o ofertă extrem de bogată de sortiment de vinuri atât în magazine, cât și în restaurante. Însă, cu ajutorul unor reguli simple poți căpăta experiență și poți alege din start un vin bun. În general, informațiile de pe eticheta unei sticle de vin, pot transmite câteva indicii despre calitatea vinului, iar cumpărătorul trebuie să fie atent la următoarele detalii:

  • De unde este cumpărat vinul;
  • Dopul sticlei;
  • Ambalajul;
  • Concentrația de alcool și prețul acestuia.

În producerea unui vin de calitate, sunt mai mulți factori de care trebuie să ținem cont, printre care și solul. În această ordine de idei, care este cel mai potrivit sol pentru a obține un vin de calitate?

...

Vița-de-vie este adaptabilă multor tipuri de sol, însă cele mai prielnice sunt cele cu textură medie, bogată în humus, cu un Ph cuprins între 6,5-7,2, ușor lutoase, sau ușor nisipoase, în funcție de tipul de soi. În dependență de soi, vița-de-vie are anumite „preferințe” caracteristice: există soiuri care preferă soluri argilo-pământoase, în timp ce altele preferă soluri nisipo-pământoase și cernoziomuri argiloase, iar unele chiar optează pentru soluri calcaroase bogate în humus.

Care este temperatura optimă la care ar trebui servit vinul? De ce factori depinde aceasta?

Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la temperatura camerei, un termen destul de vag.

  • De regulă, vinurile albe și rose seci trebuie servite la temperatura de 8-12 °C;
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinuri spumante, șampania, se servesc la temperaturi mai joase : 6-8 °C;
  • Vinurile roșii, ușoare se consumă de obicei la temperatura de 14-16 °C, Iar vinurile roșii tari, corpolente sunt consumate la temperatura încăperii, dar nu mai mare de 18-19 °C.

...

Cum e mai bine, să bem vinul sau să-l degustăm? Ce este caracteristic fiecărei îndeletniciri în parte?

Primul lucru pe care trebuie pus accentul este faptul că degustarea, consumul de vin, sau evaluarea vinului sunt legate între ele, dar oferă experiențe diferite și necesită seturi de abilități diferite.

De fapt, în tot sensul cuvântului, vinul se bea.Degustarea vinului este un ritual în sine, care ne implică atât cu simțurile, cât și cu mintea, și se refera la senzația pe care un vin o lasă ochiului, gurii și nasului. De obicei, degustarea unui vin are loc de cele mai multe ori la degustări profesionale, precum și la cele găzduite de diverși comercianți de vinuri. La așa fel de evenimente, poți încerca mai multe tipuri de vin și vei reuși să îți formezi o părere, vei ști cu siguranță ce vin preferi. Pe viitor, când cumperi un vin, ține cont de regiune sau de soiul preferat și cere un vin care să îndeplinească cele mai importante caracteristici pe care tu le preferi.

Care sunt vinurile cu care Vinia Traian se mândrește? Știu că aici o să spuneți că „toate”. Dar, cu siguranță este un vin care are o istorie mai specială, vă rog să ne vorbiți despre el.

Da, sunt mai multe vinuri. Istorii mai speciale în spatele oricărui vin nu prea sunt. Facem cu străduință și cu dragoste munca zi de zi.

Ne mândrim în special cu colecția de vinuri Cabernet-Savignon IGP, inclusiv pentru faptul că acesta a obținut 16 medalii la diverse concursuri internaționale cum ar fi la concursurile MUNDUS VINI, IWCB, DWWA, Challenge International Du Vin, IWSC, precum și la concursul Concours International de Cabernets si altele.

Cabernet-Sauvignon este soiul ideal de vin, când vine vorba de îmbunătățirea calităților prin îmbătrânire. Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă neagră, poate dezvolta un buchet cu nuanțe de prună și vișină și aroma puternică de tanin va scădea considerabil.

...

Mai pot numi și vinul Cabernet Sauvignon rose cu 4 distincții internaționale, printre care Marea medalie de aur la concursul Mondial de Bruxsells-2021.

Vinul de colecție Roșu de desert Vinia Traian, 2001. Un vin excelent, distins cu 5 medalii de aur la concursuri internaționale, dintre care 2 medalii de aur la concursurile din Franța. Și desigur, Riesling alb sec IGP.

Astăzi este momentul să vă bucurați de micile plăcere, de arome și gusturi, iar timpul frumos de afară este un prilej bun de a savura din vinurile Vinia Traian.

Un interviu video cu vinificatorul Viorel Rîjalo, îl puteți urmări aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal