EBA a organizat o vizită pentru companiile regionale în incinta EFES Vitanta Moldova Brewery: Relația furnizori-clienți. Aspecte legale și practice

EBA a organizat o vizită pentru companiile regionale în incinta EFES Vitanta Moldova Brewery: Relația furnizori-clienți. Aspecte legale și practice

Asociația Businessului European (EBA) continuă desfășurarea proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” în cadrul căreia sunt organizate vizite de lucru la marile întreprinderi din țară. Astfel, la data de 20 iulie a fost organizată o vizită la EFES Vitanta Moldova Brewery, cel mai mare producător de băuturi din Republica Moldova, parte a grupului EFES.

EFES este o companie pasionată de excelență, urmărind realizarea acesteia în toate domeniile de activitate: producere, procese și produse, marketing și responsabilitate socială. Produsul lor este chemat să adauge o notă pozitivă experiențelor sociale, fiind consumat responsabil de oameni familiari cu cultura berii. 

Publicitate

„În numele Asociație Businessului European, permiteți-mi să transmit sincere mulțumiri echipei EFES Vitanta Moldova Brewery, în special lui Alphan Akpece și tuturor organizatorilor care au făcut posibilă această vizită, ce are drept scop ca d-stră să vedeți personal producerea unei companii cu standarde mondiale, europene, iar pe de altă parte să auziți personal care sunt aspectele legale, atunci când vorbim despre relațiile contractuale cu rețelele de comerț. EFES Vitanta este un producător mare, care colaborează cu numeroase rețele și ocupă o cotă importantă pe piață prin produsul calitativ pe care-l produce, motiv pentru care este important să învățați din cele mai bune practici ale unei companii.”

Director Executiv Asociația Businessului European, Mariana Rufa

Autor:

...

Producătorul de bere EFES este pe locul 5 în Europa ca volum de bere produs, și pe locul 9 în lume. Pe lângă bere, compania EFES este îmbuteliator de Coca-Cola în 11 țări, iar în 6 țări printre care și Republica Moldova, întreprinderea produce doar bere.

„În Republica Moldova, compania EFES s-a focusat doar pe producerea berii. În condițiile actuale să deschizi un business devine tot mai complicat, pornind de la deficitul de materie primă și condițiile de activitate. În special pentru țări ca Moldova este important ca businessurile care există să continue să se dezvolte, chiar dacă întâmpină anumite greutăți. Experiența este cea care poate fi împărtășită gratuit celor care doresc să-și dezvolte o afacere, din acest motiv suntem bucuroși să fim astăzi gazda acestei vizite și considerăm că anume schimbul de experiență contribuie la creșterea și menținerea unei afaceri. Credem cu certitudine în viitorul Republicii Moldova, pentru că noi investim acolo unde vedem un potențial de creștere și de dezvoltare economică”.

Director general EFES Moldova, Alphan Akpece

Autor:

...

O strategie a companiei EFES este cea de: „Ai încredere, dar verifică”, prin intermediul căreia fiecare afacerist trebuie să verifice siguranța parteneriatului prin următorii pași simpli:

 • Înregistrarea companiei, data înregistrării, capitalul autorizat, fondatorii, administratorii care pot fi aflați pe data2b.md sau pe infobiz.md
 • Creditele companiei pe care le poate afla de pe infodebit.md
 • Recenziile companiei
 • Dacă există sau nu un site oficial al întreprinderii
 • Litigii juridice, care pot fi găsite pe instante.justice.md și pe csj.md

„Atunci când dețineți o afacere, dezvoltați în același timp și o relație de parteneriat. Este important ca voi, drept antreprenori să înțelegeți că fiecare relație este unică și complexă în felul său. Pentru a avea o relație de succes între furnizori-client, client-client, trebuie să țineți cont de anumite caracteristici, simple, dar foarte importante care definesc o relație de succes de lungă durată. În primul rând este comunicarea deschisă, flexibilitatea – pentru a realiza mai multe tipuri de scenarii, beneficiul mutual – fiecare trebuie să aibă de câștigat în urma parteneriatului; și nu în ultimul rând reputația companiei, acestea fiind caracteristicile care definesc un parteneriat de succes și pe care noi cei de la EFES punem un accent deosebit”.

Planning Procurement and Logistics Director, Steluța Creanga

Autor:

...

În cadrul evenimentului au fost întrunite 31 de companii, din diverse domenii: Producători agricoli, producători de patiserie, producători textile, creșterea pasărilor etc. Companiile au putut afla, vedea și chiar degusta din berea produsă la întreprindere, dar și au aflat numeroase secrete și practici dezvoltate de EFES Moldova pentru menținerea unei afaceri de succes.

...

„Sunt pentru prima dată aici și mă bucur foarte mult că sunt parte a acestei vizite. Am decis să fiu aici pentru că am vrut să văd cum firmele mari lucrează cu clienții, cu furnizorii, cum sunt așezate procesele de afacere și care de fapt este regula pentru a-ți construi o relație cu clientul și cum identifici necesitățile publicului. Prin intermediul acestei vizite, organizatorii au spulberat mitul precum că „berea se produce din anumite prafuri”, noi am văzut clar că nu este așa. Dat fiind faptul că EFES este o companie cu istorie, are numeroase practici pe care noi, micii dezvoltatori le-am putea pune în practică”.

Fondatoarea unei companii de publicitate, Viorica Bugulean

Autor:

...

Scopul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”  este oferirea de sprijin întreprinderilor regionale prin dezvoltarea analizei de politici menite să promoveze accesul la oportunitățile oferite de AA / DCFTA și care să cuprindă soluții asupra problemelor / prevederilor legale care afectează în mod semnificativ activitatea comercială și antreprenorială din Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului, IMM-urile regionale vor beneficia de seminare web practice privind accesarea piețelor UE, UE know-how și problemelor COVID.

...

Vizitele din cadrul proiectului, fac parte din categoria SMEs Academy, activități, care consolidează capacitatea de mamagement al afacerilor regionale, în scopul susținerii și dezvoltării bussiness huburilor.

Vizita este organizată pentru Business Hub-urile si companiile regionale, parte a Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării" implementat de EBA, cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est Europene. 

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal