Moscova acuză Chișinăul că blochează regiunea transnistreană: „Acțiunile pot duce la dezghețarea conflictului”

Moscova acuză Chișinăul că blochează regiunea transnistreană: „Acțiunile pot duce la dezghețarea conflictului”

Blocarea regiunii transnistrene de către autoritățile R. Moldova poate duce la dezghețarea conflictului, lucrul care nu poate fi permis. Despre aceasta a declarat directorul celui de-al doilea departament al țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Polișciuc. 

„Din păcate, revenirea la utilizarea unui element de blocadă economică a regiunii transnistrene de către Ucraina și Moldova este capabilă să agraveze și mai mult relațiile dintre malurile Nistrului și să deblocheze conflictul cu toate consecințele care decurg – acest lucru nu poate fi permis în niciun fel. ”, a spus Polișciuc în cadrul unei mese rotunde la tema „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană. 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”.

De asemenea, directorul celui de-al doilea departament al țărilor din CSI a acuzat Chișinăul că se apropie tot mai mult de NATO, în pofida statutului de neutralitate al Republicii Moldova, care este stipulat în Constituție, scrie ria.ru.

Publicitate

Totodată, Alexei Polișciuc a vorbit și despre misiunea de menținere a păcii. „Considerăm că misiunea ar trebui să continue în formatul în care funcționează de 30 de ani. Mandatul operațiunii de menținere a păcii leagă în mod clar durata participării Rusiei la aceasta, de realizarea acordurilor politice între părți”.

Potrivit acestuia, misiunea de menținere a păcii și-a dovedit succesul și asigură menținerea unui dialog pașnic între Tiraspol și Chișinău, în condițiile stagnării procesului de negocieri. Oficialul rus a avertizat că discreditarea misiunii de menținere a păcii ar putea duce la dezghețarea conflictului transnistrean.

Amintim că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut de la negociatorii în Formatul 5+2 garanții de securitate. Solicitarea a fost făcută, la 19 iulie, în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al Federației Ruse, privind reglementarea conflictului transnistrean, Vitali Treapițîn.

Drept reacție, Biroul pentru Reintegrare, a declarat, la solicitarea AGORA, că elementele de securitate și de garanții pot face parte din parametrii determinați ai documentului final privind reglementarea cuprinzătoare a conflictului transnistrean.

Amintim că la 18 iulie și vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse, privind reglementarea conflictului transnistrean, Vitali Treapițîn. Atunci, oficialul a accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal