Roșii, castraveți și ardei - toate made in Moldova. Află cum frații Bobirca cresc legume fără a folosi insecticide (VIDEO)

Roșii, castraveți și ardei - toate made in Moldova. Află cum frații Bobirca cresc legume fără a folosi insecticide (VIDEO)

Cu 16 ani în urmă frații Bobirca au început afacerea în agricultură. Aceștia au sere cu suprafața de 16 hectare. 

„În anul 2006 după ce am terminat universitatea și am făcut stagierea în SUA, am decis să mă întorc înapoi și să începem împreună cu fratele o afacere. A fost destul de greu, informații puține, multe dificultăți au apărut în cale, dar totuși am reușit să realizăm proiectul pe care ni l-am pus în plan.”, spune fermierul Gheorghe Bobirca

Publicitate

Legumele organice pe care le cultivă, necesită o atenție sporită și investiții pe măsură. Fermierii de la Orhei optează pentru o creștere a legumelor fără insecticide, fapt ce îi diferențiază de alți agricultori.

„Noi nu folosim insecticide, dar folosim buburuzele în toate stadiile ei de dezvoltare și ele se luptă cu afidele, iar păsările se luptă cu fluturii. Aceste buburuze noi le folosim pentru a scăpa de afide, ele sunt răpitoare și mănâncă afidele. Dacă am folosi insecicide, buburuzele ar dispărea, dar așa noi încercăm să nu folosim deloc, pentru că orice aplicare a insecticidelor ar distruge producția, dar astfel consumatorul mănâncă fructe sănătoase.”

Gheorghe Bobirca, fermier

Autor:

Pe lângă buburuze, fermierii mai utilizează și peste 400 de păsări zburătoare care la fel ajută la curățarea vegetației de insecte. Agricultorii își comercializează marfa doar pe teritoriul Republicii Moldova, iar una dintre colaborările forte, este cea cu rețeaua de magazine Kaufland.

„La momentul actual lucrăm cu Kaufland. Această colaborare este foarte comodă pentru noi, ei iau cantități mari și regulate. Astfel, la diferența de două zile le furnizăm legumele pe care ei le solicită. Kaufland pune accent pe marfa autohtonă pentru gustul și mirosul proaspăt. De doi ani de zile Kaufland a apreciat ardeii noștri roșii, Kappia pentru calitățile gustative, cantitățile pe care le putem furniza, mirosul acestora și faptul că sunt mult mai gustoși față de ardeii Turcești.”

Artur Bobirca, fermier

Autor:

Doritorii de a procura legume autohtone, le găsesc pe rafturile magazinelor Kaufland de pe teritoriul Republicii Moldova.

*Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova, în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal