Doi deputați noi, în Parlamentul Republicii Moldova

Doi deputați noi, în Parlamentul Republicii Moldova

Curtea Constituțională a validat mandatele a doi deputați. Este vorba despre Adrian Albu și Gaik Vartanean,  de pe lista BeCS.

La ședința de astăzi a Înaltei Curți, magistrații au examinat propunerea CEC. Astfel, propunerea Comisiei Electorale Centrale a fost susținută de cei prezenți, iar în urma deliberărilor, Curtea a validat mandatele celor doi deputați.

Gaik Vartanean

Publicitate

Gaik Vartanean se află pe poziția 36 în lista de candidați ai BCS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit Rise, Vartanean s-a născut în Armenia, a studiat politologia la Universitatea de Stat din Moldova, după care a emigrat în SUA, unde a locuit aproape șase ani. În 2006 a revenit în Republica Moldova, lucrând o perioadă în sectorul privat. În 2013 este propulsat în Parlament, în funcția de asistent de deputat, iar în 2015 este ales membru al Consiliului Municipal Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Gaik Vartanean a fost candidatul socialiștilor pe Circumscripția nr. 51 – SUA, Canada, dar a pierdut în fața candidatului Blocului electoral ACUM, Dumitru Alaiba.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse, Gaik Vartanean declară că a obținut, în 2021, din activitatea sa din cadrul Secretariatului Parlamentului venituri sub formă de salariu în valoare de peste 150 mii lei și indemnizație neimpozitabilă în valoare de aproximativ 47 mii lei.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, Gaik Vartanean a obținut în anul 2021 din activitatea de deputat în un salariu de peste 184 de mii de lei ți o indemnizație de peste 46 de mii de lei.

Acesta mai indică cinci mașini, iar cel mai scump automobil este un Renault Megan, fabricat în anul 2021, fiind evaluat la 115 mii de lei.

Adrian Albu

Adrian Albu figurează pe lista fracțiunii sub numărul 35. Are 39 de ani și este originat din municipiul Chișinău. În perioada anilor 2019 - 2020, acesta activa în funcția de secretar general al Parlamentului. În această perioadă, el a acumulat venituri în sumă de peste 472 de mii de lei și compensații de peste 160 de mii de lei.

Tot în anii 2019 - 2020, el și-a vândut automobilul pe care-l deținea pentru 400 de mii de lei, dar și apartamentul, pentru circa 875 de mii de lei, potrivit declarației de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală la data de 14 mai 2021.

Familia acestuia deține două apartamente, unul de 78 de metri pătrați și altul de 130 de metri pătrați. Primul valorează peste 951 de mii de lei, iar al doilea, circa 120 de mii de lei.

De asemenea, Adrian Albu deține două automobile. Este vorba despre un Volkswagen Touran, fabricat în 2011, care valorează circa zece mii de euro și o Skoda Superb, din 2018, de aproximativ 526 de mii de lei.

Cele două mandate de deputat au devenit vacante după decesul legislatoarei Elenei Bodnarenco și anunțil Allei Dolință, care a spus că renunță la mandatul de deputat și se retrage și din PSRM deoarece „nu este de acord și nu susține metodele și retorica atât a conducerii, cât și a partidului ca întreg” în legătură cu războiul din Ucraina.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal