Dacă până în prezent autorii alertelor false cu bombă erau pedepsiți cu închisoarea de până la doi ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.
„Inițiativa de modificare a articolului din Codul penal în cauză are drept scop descurajarea celor care comit astfel de fapte și conștientizarea în rândul populației, că alarmele cu bombă sunt fapte care se pedepsesc prin lege. De fiecare dată când sunt date astfel de anunțuri, sunt mobilizate mai multe forțe de poliție, traficul rutier se blochează, activitățile instituționale și cele economice sunt oprite pentru câteva ore. Liniile pentru apel de urgență 112 sunt blocate cu astfel de anunțuri, astfel încât se mărește perioada de intervenție pentru cazuri reale de accidente, nevoi medicale și alte urgențe, în care viețile oamenilor sunt puse în pericol”, se spune într-un comunicat de presă al MAI.
Potrivit ministerului Afacerilor Interne, costurile generate de numărul mare de intervenții de control antiterorist sunt foarte mari și se estimează la zeci de mii de lei. Totodată, numărul angajaților ministerului implicați în control antiterorist și în investigarea cazurilor de alarmare falsă cu bombe, doar de la începutul lunii iulie 2022, a crescut cu circa 58 %.
Propunerea de modificare a Codului penal a fost transmisă Cancelariei de Stat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.