Ședința Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care urma să aibă loc la data de 22 iulie, a fost amânată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi era inclusă solicitarea procurorului Victor Furtună de încuviințare a inițierii urmăririi penale în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
„Din lipsa cvorumului, această ședință nu poate fi desfășurată. A fost preconizată cu acordul tuturor, dar cred că nu a prezentat atâta interes. Ședința se amână pentru data de 29 iulie”, a anunțat președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc.
Procurorul Victor Furtuna, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze pretinsele ilegalități comise de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, a sesizat Consiliul cu privire la noi pretinse acțiuni ilegale. Adresarea urma să fie dezbătută în cadrul ședinței din 22 iulie.
Precizăm că la 4 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, s-a declarat „hărțuit” și a prezentat „partea nevăzută” a sistemului, prezentând mai multe informații din corespondența decodată și descifrată de pe unele dintre telefoanele deținute de Viorel Morari. Ulterior, la 13 decembrie 2021, dosarul penal în care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în complicitate cu ex-șeful secției resurse umane a Procuraturii Generale, a fost expediat în instanța de judecată.
Amintim că la 13 ianuarie Alexandr Stoianoglo a anunțat că se adresează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La 1 iunie, Guvernul a anunțat că a recepționat solicitările de explicații din partea CtEDO, iar la 28 iunie curent, avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo le-au făcut publice. Ministerul Justiției a anunțat că va oferi un răspuns la solicitările CtEDO până la 22 septembrie 2022.
Consiliul Superior al Procurorilor a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Aceasta după ce a fost audiat Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor activității lui șefului suspendat al PG. Mai mult, CSP propune președintei Maia Sandu demiterea acestuia.
AGORA amintește că Stoianoglo, la mijlocul lunii aprilie, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, deși procurorul de caz a solicitat 60 de zile, decizia fiind luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (când era în funcție de procuror general).
Iar la 17 decembrie 2021, procurorii au pornit un nou dosar pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Acesta este învinuit pe alte două capete de acuzare. Este vorba despre încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmăririi penale.