Fermierii din Olanda au ieșit la protest, după ce autoritățile au anunțat că vor să scadă cu 30% numărul animalelor de fermă, pentru a reduce poluarea

Fermierii din Olanda au ieșit la protest, după ce autoritățile au anunțat că vor să scadă cu 30% numărul animalelor de fermă, pentru a reduce poluarea

Fermierii olandezi protestează față de eforturile guvernului de a combate poluarea cu azot printr-o reducere majoră a numărului de porci, bovine și găini în Țările de Jos, relatează The Guardian

De-a lungul drumurilor și podurilor din Țările de Jos, oamenii atârnă steagul olandez cu susul în jos. Este un semn de solidaritate cu sectorul agricol olandez, care va fi, de asemenea, răsturnat de o reducere radicală, cu 30%, a efectivelor de animale, o mișcare decisă pentru a îndeplini obiectivele climatice.

În ultimele săptămâni, fermierii au blocat centrele de distribuție a alimentelor cu sute de tractoare, au blocat drumuri importante și s-au prezentat în fața parlamentelor regionale și a caselor miniștrilor pentru a protesta. În timpul unui protest, un polițist a fost acuzat că a tras cu arma în fiul în vârstă de 16 ani al unui fermier.

Publicitate

Protestele au loc după ce autoritățile din Țările de Jos au făcut publice detalii despre planul de reducerie a poluării cu amoniac, oxizi de azot și protoxid de azot, necesare pentru protejarea a peste 150 de rezervații naturale. Iar sectorul agricol este cel care va suporta cea mai mare parte a scăderilor de emisii.

„Aceasta nu mai este o democrație: este o dictatură”, spune Jeroen van Maanen, un fermier cu 130 de vaci din Zeewolde, care s-a alăturat protestelor.

Gunoiul de grajd, atunci când este amestecat cu urina, eliberează amoniac, un compus al azotului. Dacă intră în lacuri și pâraie, azotul poate deteriora habitatele naturale sensibile. Olanda are a șaptea cea mai mare populație de animale din UE și cea mai mare densitate a animalelor din Europa, cu teren insuficient pentru a valorifica deșeurile de la peste 100 de milioane de vite, găini și porci.

Coaliția guvernamentală nu a fost, până acum, descurajată de proteste. După o hotărâre a instanței din 2019, țara trebuie să reducă emisiile de azot pentru a permite continuarea proiectelor de construcții.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Rudi Buis, spune că nu există o altă cale.

„Chiar dacă renunți la această politică mâine, problema nu dispare. Dacă vrei să construiești o casă sau o șosea, un avocat îți va spune: mai întâi trebuie să reduci azotul și apoi iei permis de construcție. Trebuie să facem ceva. Nu este un lux. Acest lucru trebuie să se întâmple”, spune el.

Acesta este motivul pentru care, spune el, sectorul agricol a fost discutat mai întâi în ședințe parlamentare care au cerut guvernelor provinciale să vină cu planuri detaliate de reducere a azotului în termen de un an.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal