DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)

DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)

Programul de stat Prima Casă a devenit subiect aprins în rândul beneficiarilor odată cu creșterea ratei lunare în iulie curent. Beneficiarii cer garanții pentru toți anii în care urmează să-și răscumpere locuințele. Iar experții spun că intervenția statului doar dăunează economiei și că suportul nu este echitabil în condițiile în care e acordat tuturor participanților la program, dar și în raport cu cei care accesează credit ipotecar în afara programului. AGORA l-a invitat în studio pe Sergiu Gaibu, ministru al Economiei și pe Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Am primit răspunsuri, explicații și am descifrat cum stau lucrurile.

Publicitate

În cea ce-a doua ediție a emisiunii DESCIFRAT aflăm dacă numărul creditelor crește sau scade, care este viitorul Programului Prima Casă, de ce intervenția statului cu sprijin pentru toți beneficiarii nu este cea mai bună soluție și ce urmează după șase luni de program.

DESCIFRAT amintește că programul de stat „Prima Casă”, lansat în martie 2018, de guvernarea democrată, promitea să ușureze procurarea unei locuințe prin contractarea de credite ipotecare garantate parțial de stat. 

O condiție importantă specificată în contract prevedea că venitul salarial al beneficiarului sau al familiei să fie de două ori mai mare decât rata lunară a creditului.

În cei patru ani, prin mecanismul propus de stat, au fost procurate circa 7.600 de locuințe. Plățile făcute de beneficiari sunt ghidate de rata maximă a dobânzii anuale care se schimbă o dată la jumătate de an.

La începutul lunii iulie 2022, însă, oamenii s-au pomenit cu înștiințări de la băncile participante în program precum că rata dobânzii a crescut cu 5,35 de puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Nemulțumiți, aceștia au semnat o petiție publică și au iești la proteste.

În dimineața zilei de 13 iulie, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a ieșit în conferință de presă anunțând primele intervenții ale guvernului:

„Prima măsură prevede limitarea creșterii ratei de cel mult 4% la șase luni. Precum și o plafonare pe 12 luni consecutive la cel mult plus șase puncte procentuale. Acum, în baza programului trebuia să crească dobânda cu 5,35%. Prin această plafonare se reduce această creștere cu 1,35%. La fel, pentru toți beneficiarii va fi acordată o compensație de 50% din creșterea rămasă”, spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

În aceeași zi, Comisia Situații Excepționale emite o decizie prin care măsurile intră în vigoare imediat. În același timp, documentul aprobat de Guvern a ajuns și în Parlament unde urmează examinare în două lecturi.

Beneficiarii, însă, continuă să protesteze, cerând garanți de sprijin din partea Guvernului pentru cei până la 25 de ani de creditare.  

Detalii despre program și situația acestuia la zi aflăm în emisiunea DESCIFRAT.

Prima ediție a emisiunii poate fi urmărită aici: DESCIFRAT| Reforma educației, așa cum nu este prezentată de la tribune (VIDEO)

...

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal