*Acest material este sponsorizat

„SUM IT UP”: Moldova, o nouă eră digitală

„SUM IT UP”: Moldova, o nouă eră digitală
AGORA

Moldova Innovation Technology Park (MITP) a organizat joi, 21 iulie, SUM IT UP, un eveniment dedicat comunității tehnologice din Moldova și partenerilor săi. Unul dintre subiectele cheie ale acestei ediții a fost viitorul tehnologiei în educație. Vorbitorii au discutat despre relația dintre mediul digital și cel academic. Reprezentanții MITP au împărtășit rezultatele Parcului, oferind o perspectivă asupra impactului pe care acesta l-a avut asupra industriei din țară. Până la sfârșitul anului 2021, numărul total de angajați a depășit 15 mii, 243 de companii crescându-și numărul de angajați.

Deși numărul companiilor cu capital străin este substanțial, există doar 131 de angajați străini, ceea ce arată că majoritatea companiilor cu investiții atât locale, cât și străine, angajează majoritar talente moldovenești. Asta înseamnă peste 6 mii de noi locuri de muncă, create de la începutul activității MITP.

„Am lansat platforma IT Career Center, cu obiectivul de a atrage talente și specialiști străini pe care să îi aducem în Moldova pentru a ne spori competitivitatea pe plan regional".

Administratoare MITP, Natalia Donțu

Piața de muncă în domeniul tech din Republica Moldova este în creștere, angajând talente specializate, cu salarii competitive și oportunități de creștere a carierei. Salariul mediu într-o firmă rezidentă la sfârșitul anului 2021 era de peste 36 de mii de lei, o creștere de o treime față de 2020. Tot Natalia Donțu a vorbit despre studiul „PayWell Moldova”, efectuat de PricewaterhouseCoopers cu participarea a 47 companii locale, unde unele companii au dezvăluit că în mediu, un programming team leader ar avea un salariu mediu de 53.000 lei, iar un Java Programmer, de la 54.000 lei. 

Având în vedere oportunitățile de carieră în creștere și numărul tot mai mare de companii care angajează talente locale, specialiștii moldoveni se simt apreciaţi şi cu un job sigur. Aceştia au oportunitatea de a se angaja în țară, știind că există perspective pentru avansare în carieră, cu un salariu de nivel european.

SUM IT UP a adus și o nouă perspectivă asupra viitorului tehnologiei în Moldova, legând evoluția segmentului direct de oportunitățile de educație din țară. A fost evidențiată necesitatea unei cooperări mai profunde între sectoarele public, privat şi academic. Este nevoie de o consolidare a curriculumului și extinderea specializărilor oferite, lucru evidențiat de către speakerii de la eveniment. 

Vorbind despre pregătirea academică a noilor talente, Dumitru Ciorbă, Decan UTM, a informat despre inițiativele universității pe care o reprezintă.

„Am mărit numărul de ore pentru activități practice și lucrări de laborator. Am diversificat stagiile, le facem modulare, pe parcursul semestrului. E important pentru noi ca stagiul sa fie relevant și de impact. Apreciem suportul comunităților studențești, prin ei, ne conectăm la ce vor tinerii. Avem o comunitate foarte puternica, ei ne-au ajutat mult mai ales in pandemie”.

Decan UTM, Dumitru Ciorbă

„Este importantă crearea unui dialog între guvern, dezvoltatori de jocuri, și universități, pentru a crea o structură, un instrument care poate fi folosit ca parte a procesului educațional, ca un mix dintre studii și masterclass cu companiile IT.”

Șef Unreal Engine Global Education CIS, Alexandr Luchicev

Pe măsură ce țara continuă să se deschidă către investițiile, experienţa, talentele și practicile bune străine, devine din ce în ce mai clar că este nevoie de schimbări decisive și mai de impact în cadrul legal, inclusiv sprijinirea muncii la distanță, care ar permite afluxul de specialiști experimentați de top care preferă adesea configurațiile de lucru de oriunde.

După cum a afirmat și Michelle Iliev: „Inovația pornește din ceea ce se întâmplă la universitate, necesitățile țării și guvernului, și sectorul privat. Doar în astfel de ecosistem putem ajunge să creăm și să facem export de produse, nu doar de talente”.

SUM IT UP este un eveniment anual dedicat comunității tech din Moldova, organizat de Moldova Innovation Technology Park. Ediția a doua a evenimentului a fost organizată cu sprijinul Ministerului Economiei din Republica Moldova și a Moldova Future Technologies Activity (FTA) finanțată de USAID and Suedia.

P.

Vezi și aceste știri
Condiții bune de lucru, spațiu prietenos copiilor și antreprenoarelor în noul centru de coworking care te conectează direct la industria IT

Condiții bune de lucru, spațiu prietenos copiilor și antreprenoarelor în noul centru de coworking care te conectează direct la industria IT

Noi orizonturi pentru industria IT din Moldova cu Tekwill – Centrul de Excelență în domeniul TIC

Noi orizonturi pentru industria IT din Moldova cu Tekwill – Centrul de Excelență în domeniul TIC

Descoperirea care ar putea revoluţiona industria IT. Calculatoarele, de 3.000 de ori mai puternice

Descoperirea care ar putea revoluţiona industria IT. Calculatoarele, de 3.000 de ori mai puternice

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 2
  Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
 • 3
  Andrei Spînu, către Ion Ceban: „Ploaia arată cât de prost gestionezi acest oraș”. Reacția purtătoarei de cuvânt a edilului capitalei
 • 4
  Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.