Criza cerealelor, soluționată? Ucraina, Turcia și ONU au semnat documentul care dă undă verde la export. Următoarea e Rusia

Criza cerealelor, soluționată? Ucraina, Turcia și ONU au semnat documentul care dă undă verde la export. Următoarea e Rusia

Soluționarea crizei de cereale pare să fie pe ultima sută de metri. Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite au semnat un acord  care dă undă verde la export, scrie agenția de presă UNIAN. 

Ministrul infrastructurii al Ucrainei, ministrul Apărării al Turciei și secretarul general al ONU și-au pus semnătura sub document. Un act similar urmează să fie semnat astăzi de Turcia, ONU și Rusia.

Menționăm că un acord direct, privind exportul cerealelor, nu va fi semnat de către Rusia și Ucraina.

Amintim că joi, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Rusia, Ucraina şi Turcia se vor reuni vineri pentru a semna un acord propus de Organizația Naţiunilor Unite pentru a elibera exporturile de cereale din porturile ucrainene asediate de la Marea Neagră, scrie agenția de presă mediafax.

Rusia şi Ucraina sunt doi mari furnizori mondiali de grâu, dar invazia din 24 februarie a dus la creşterea preţurilor la alimente şi o criză alimentară internaţională. Războiul a blocat exporturile Kievului, lăsând zeci de nave blocate şi aproximativ 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile din portul Odesa.

Ankara a declarat că s-a ajuns la un acord general cu privire la un plan condus de ONU în timpul discuţiilor de la Istanbul de săptămâna trecută şi că acesta va fi acum pus în scris de către părţi. Acesta urma să fie semnat vineri la Palatul Dolmabahce la ora 13:30 GMT, a declarat biroul lui Erdogan.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a anunţat anterior că se îndreaptă joi spre Istanbul, va participa la eveniment alături de Erdogan.

Înainte de discuţiile de săptămâna trecută, diplomaţii au declarat că detaliile planului includeau ca navele ucrainene să ghideze navele de cereale la intrarea şi ieşirea din porturile minate, Rusia să fie de acord cu un armistiţiu în timp ce transporturile se deplasează, iar Turcia, susţinută de Naţiunile Unite, să inspecteze navele pentru a calma temerile ruseşti privind contrabanda cu arme.

Naţiunile Unite şi Turcia lucrează de două luni pentru a intermedia acordul, pentru a relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei şi pentru a facilita transporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.

Moscova a negat responsabilitatea pentru agravarea crizei alimentare, acuzând în schimb un efect de răcire din cauza sancţiunilor occidentale pentru încetinirea propriilor sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte şi Ucraina pentru că şi-a minat porturile din Marea Neagră.

La o zi după discuţiile de la Istanbul de săptămâna trecută, Statele Unite au încercat să faciliteze exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte, asigurând băncile, companiile de transport maritim şi de asigurări că astfel de tranzacţii nu vor încălca sancţiunile impuse de Washington Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.