Președintele Gas Natural Fenosa: Suntem de acord cu minimizarea majorării tarifelor, dar cu anumite condiții

Președintele Gas Natural Fenosa: Suntem de acord cu minimizarea majorării tarifelor, dar cu anumite condiții

Pe 1 iulie a avut loc ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine privitor la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, unde a fost discutată problemele în ceea ce privește tariful și asigurarea țării noastre cu energia electrică.

Membrii comisiei securitate națională, apărare și ordine privitor la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova s-au arătat preocupați de impactul social pe care îl poate avea majorarea semnificativă a tarifelor la energia electrică, precum și dependența țării noastre de furnizorii de energie electrică din regiunea transnistreană.

Silvia Radu, Președintele companiei Gas Natural Fenosa, a declarat că „ Până pe 15 iulie a fost agreat să nu fie deconectări a energiei electrice. Dacă vorbim de tariful la energie electrică datoria pe care o are în prezent compania este de mai mult de un miliard de lei. Aceasta a fost acoperită din sursele interne, profitul companiei și creditele luate în ultimii ani.

Publicitate

Noi conștientizăm faptul că majorarea semnificativă a tarifului va avea un impact negativ asupra consumatorilor, astfel am putea accepta eșalonarea datoriei acumulate.

Majorarea tarifului la energia electrică poate fi minimizată, dar pentru aceasta este necesară semnarea unui acord între ANRE și compania Gas Natural Fenosa. În principiu am fi de acord cu eșalonarea datoriei acumulate.Totuși majorarea care ar putea fi aprobată în acest caz trebuie să acopere tariful real suportat de companie plus achitarea unei părți a datoriei acumulate.

Am solicitat de la ANRE încă din anul precedent majorarea tarifului la energia electrică, dar decizia a fost amânată de mai multe ori pe parcursul acestui an. Dacă nu ar fi aplicată eșalonarea datoriei tariful ar trebui majorat cu aproximativ 50-60%”, a declarat Silvia Radu.

De remarcat că în prezent, suplimentar la datoria de peste un miliard de lei acumulată de compania Gas Natural Fenosa, se adaugă rata dobânzii la creditul contractat de compania spaniolă pentru a achita creanțele acumulate față de furnizori, din cauza neactualizării tarifului la energia electrică.

La ședința din 1 iulie a comisiei securitate națională, apărare și ordine publică privitor la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova au absentat reprezentanții ANRE, care nu au prezentat până în prezent poziția lor în privința majorării tarifului la energia electrică și gazele naturale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal