Până la 30 de ani, atât ar putea să se extindă termenul de rambursare a creditului imobiliar în cadrul programului de stat Prima Casă. Aceasta ar fi o soluție care să ajute beneficiarii să depășească perioadele de impas economic. Soluția este la etapa de analiză, a afirmat ministrul Economiei Sergiu Gaibu la emisiunea „DESCIFRAT”, la AGORA.
„Am discutat zilele trecute și cu băncile, și cu beneficiarii, soluții complementare la ceea ce deja s-a propus - compensația cea mai importantă. Dar sunt soluții mai comerciale, mai aliniate la mecanismele de acreditare cum ar fi prelungirea termenului dat. Și iată suntem în discuții la acest capitol ca să dăm posibilitatea să prelungim termenul de la 25 de ani, la 30 de ani pentru a depăși perioada aceasta dificilă”, a declarat ministrul Economiei.
Sergiu Gaibu explică cum ar funcționa această soluție. Mai exact, în condițiile în care programul oferă posibilitatea de achitare anticipată fără a plăti vreun comision, atunci când se înregistrează o creștere economică cu creșteri salariale, beneficiarul, după ce depășește perioada dificilă, poate să revină la un grafic restrâns, sau să achite anticipat. Astfel, se povara achitării se diminuează și se revine la normalitate.
„Deci pentru această perioadă ar fi încă o soluție suplimentară de a restructura aceste credite și de a diminua povara pe perioada cât va fi perioada dificilă, după care să se revizuiască modul de achitare sau așa cum se va înțelege cu banca”, punctează ministrul.
AGORA amintește că în prima jumătate de an 2022, creditele din Programul Prima Casă au scăzut cu 60%. Astfel, din 1 iulie, au fost accesate doar patru împrumuturi. Indicii au fost menționați de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, la emisiunea „DESCIFRA”, la AGORA. Potrivit ministrului, programul devine mai puțin atractiv.
Menționăm că la începutul lunii iulie 2022, băncile participante în programul Prima Casă au înștiințat beneficiarii precum că rata dobânzii a crescut cu 5,35 de puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Nemulțumiți, aceștia au semnat o petiție publică și au iești la proteste.
În dimineața zilei de 13 iulie, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a ieșit în conferință de presă anunțând primele intervenții ale guvernului:
„Prima măsură prevede limitarea creșterii ratei de cel mult 4% la șase luni. Precum și o plafonare pe 12 luni consecutive la cel mult plus șase puncte procentuale. Acum, în baza programului trebuia să crească dobânda cu 5,35%. Prin această plafonare se reduce această creștere cu 1,35%. La fel, pentru toți beneficiarii va fi acordată o compensație de 50% din creșterea rămasă”, spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
Urmăriți ediția emisiunii integral aici: DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)
În aceeași zi, Comisia Situații Excepționale emite o decizie prin care măsurile intră în vigoare imediat. În același timp, documentul aprobat de Guvern a ajuns și în Parlament unde urmează examinare în două lecturi.
Vezi și aceste știri

Creditele din Programul de stat Prima Casă, în scădere cu 60% de la începutul anului 2022. Ministrul Economiei: Proiectul devine mai puțin atractiv (VIDEO)

DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)

Votat, dar mai au de lucrat. Deputații au aprobat în prima lectură proiectul care va plafona creșterea ratei la creditele „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” și auditul datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom”: Ce prevăd noile decizii ale CSE (DOC)

Limitarea dobânzii și plafonarea procentului - soluțiile autorităților pentru beneficiarii Prima Casă
