Semne că rata dobânzii la creditele Prima Casă vor crește au apărut încă la sfârșitul anului trecut. Prin urmare, autoritățile statului ar fi putut să anticipeze mai timpuriu situația din luna iulie. De această părere este Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). De cealaltă parte, Sergiu Gaibu, ministrul Economie, susține că pentru intervenții și măsuri e nevoie de cuantificate, ceea ce s-a produs doar pe 20 iunie. Schimbul de opinii au avut loc la emisiunea „DESCIFRAT”, la AGORA.
Director adjunct al IPRE menționează că încă la începutul anului 2022, era clar că, conform prognozelor BNM, Banca Centrală va începe o restricționare a politicii monetare care în consecință va duce la creșterea ratei dobânzilor la creditele din programul Prima Casă, așa cum s-a întâmplat în iulie 2022.
„Din punctul meu de vedere, aici autoritățile un pic au întârziat inițierea discuțiilor privind eventualele soluții care ar putea să atenueze acest impact și la o etapă destul de târzie s-a început inițierea discuțiilor pe analiza problemei și care ar putea să fie soluțiile. Creșterea ratelor n-a fost o problemă care a apărut din senin, ci a fost o problemă în devenire care era previzibilă și discuțiile, inclusiv cu cetățenii și cu toți participanții ar fi putut să fie inițiate la o etapă mai timpurie astfel încât să nu ne trezim că în timp de o săptămână sau 10 zile să venim cu soluții sau hotărâri de Guvern, proiecte de legi”, a spus la emisiunea DESCIFRAT, Stanislav Ghilețchi.
În replică, ministrul Economiei a menționat că în pofida faptului că lucrurile erau previzibile, a fost nevoie de cuantificarea lucrurilor:
„Evident, era din 2018 cunoscut acest lucru. Și nici atunci nu s-a luat nicio măsură, chiar când s-a format programul Prima Casă. Dar, ca să iei măsuri de contracărare în plină criză, trebuie să fie cuantificat acest lucru. Iar cuantificarea s-a produs pe data la 20 iunie. Atunci a fost clar care este creșterea respectivă și au fost posibile calcule de impact asupra bugetului. Atunci am putut discuta cu băncile care este viziunea lor, cum funcționează lucrul acesta, care sunt așteptările lor. Inclusiv cu BNM. Noi discuțiile le-am purtat înainte de 20 iunie, inclusiv cu BNM. Eram deja conștienți de faptul că se va produce acest eveniment. Dar ca să iei măsuri, trebuie să fie cuantificate, ceea ce s-a produs doar pe 20 iunie”, a spus Sergiu Gaibu.
AGORA amintește că la începutul lunii iulie 2022, băncile participante în programul Prima Casă au înștiințat beneficiarii precum că rata dobânzii a crescut cu 5,35 de puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%.
În dimineața zilei de 13 iulie, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a ieșit în conferință de presă anunțând primele intervenții ale guvernului. Astfel, Executivul a limitat rata dobânzii la 4% pentru șase luni din an și la 6% pentru 12 luni consecutive. Mai mult, s-a decis că pentru toți beneficiarii va fi acordată o compensație de 50% din creșterea rămasă.
Urmăriți ediția emisiunii integral aici: DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)
În aceeași zi, Comisia Situații Excepționale emite o decizie prin care măsurile intră în vigoare imediat.
Mai exact, hotărârea prevede că în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022, limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, va fi stabilită la o valoare ce nu va depăși 11,37%.
Vezi și aceste știri

DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)

Termenul de achitare a creditului „Prima Casă” ar putea crește de la 25 la 30 de ani. Soluția, la etapa de analiză (VIDEO)

Creditele din Programul de stat Prima Casă, în scădere cu 60% de la începutul anului 2022. Ministrul Economiei: Proiectul devine mai puțin atractiv (VIDEO)

Votat, dar mai au de lucrat. Deputații au aprobat în prima lectură proiectul care va plafona creșterea ratei la creditele „Prima Casă”

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an
