SUA ar lucra la „Planul B” pentru exporturile de cereale ucrainene după bombardarea portului din Odesa

SUA ar lucra la „Planul B” pentru exporturile de cereale ucrainene după bombardarea portului din Odesa

Statele Unite lucrează cu Ucraina la un „Plan B” pentru a scoate exporturile de cereale din țară în urma atacului Rusiei asupra portului Odesa, potrivit administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, transmite CNN

„Planul B implică drumuri, căi ferate și fluviale și trimiterea de șlepuri și ajustarea sistemelor feroviare, astfel încât acestea să fie mai bine aliniate cu cele din Europa, astfel încât exporturile să se poată deplasa mai repede. Am gândit planul de urgență pentru că nu ai cum să ai încredere în nimic din ceea ce spune Vladimir Putin”, a declarat Power.

Power a subliniat că, în ciuda securității oferite de un plan de urgență, „nu există niciun substitut pentru ca Putin să permită încetarea blocadei și trimiterea cerealelor în cel mai eficient mod posibil”.

Publicitate

Vineri, Rusia și Ucraina au semnat un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după luni de negocieri dure, mediate de Turcia și Națiunile Unite.

Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, Rusia a efectuat o lovitură cu rachete în portul Odesa din sudul Ucrainei, unde stocurile vitale de cereale au fost depozitate. 

Mai mult de jumătate din importurile de grâu ale Somaliei provin din Ucraina, a spus Power, adăugând că 20 de milioane de tone metrice de grâu și porumb sunt încă prinse în portul Odesa.

Power a spus că speră că acordul cu cereale „se lipește cumva”, în ciuda mișcării Rusiei de a „întoarce imediat spatele” prin bombardarea portului.

Asigurarea aprovizionării cu cereale va contribui la scăderea prețurilor, a spus Power.

„Chiar și spectrul acestei înțelegeri care funcționează și este aplicată și cerealele care părăsesc portul au adus prețurile în scădere, chiar și într-o perioadă de 24 de ore. Așadar, mai multă ofertă cu aceeași cantitate de cerere va însemna prețuri mai mici”, a adăugat Samantha Power.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat o asistență umanitară suplimentară de 1,3 miliarde de dolari pentru Cornul Africii, cu o secetă fără precedent în Etiopia, Kenya și Somalia. 

Power a cerut țărilor care joacă „roluri de conducere în sistemul internațional, cum ar fi Republica Populară Chineză aspiră în mod clar să le facă”, să „săpă mai adânc” pentru a preveni ca criza alimentară „să devină o catastrofă”.Menționăm că, la 23 iulie, portul din Odesa a fost atacat din nou de armata rusă, de această dată cu patru rachete, care au distrus o parte din infrastructura portului comercial. Bombardamentul are loc la o zi de la semnarea acordurilor privind deblocarea exporturilor de cereale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal