*Acest material este sponsorizat

Proteza dentară mobilă vs proteza dentară fixă. Consecințe și soluții

Proteza dentară mobilă vs proteza dentară fixă. Consecințe și soluții
Smile Dent Team

Pierderea totală a dinților reprezintă o problemă tot mai des întâlnită atât în rândul persoanelor de vârsta a treia, cât și a celor mai tineri, care au suferit careva infecții sau traume la nivelul cavității bucale. Pentru o bună parte dintre aceștia, protezele dentare fac parte din viața cotidiană și reprezintă un suport ce-i ajută să vorbească, să mănânce și să zâmbească în fiecare zi. 

Persoanele care au rămas fără dinți din anumite motive, carii, traume, diverse patologii au ales drept alternativă purtarea unei proteze dentare, care indiferent de tipul lor, suplinește lipsa dinților. Cea mai rapidă, mai neinvazivă și mai rentabilă soluție pentru un pacient este adesea fixarea unei proteze dentare mobile. Datorită funcțiilor sale estetice și terapeutice, pacienții își pot îmbunătăți viața socială, pot fi igienizate cu ușurință, procesul de realizare este mai rapid, nu necesită intervenții suplimentare de adiție osoasă sau de înserare a implanturilor, iar costul final al unei proteze detașabile este mai mic decât al unei proteze fixe. Ei bine pe lângă aceste beneficii, acest tip de proteze are și anumite dezavantaje.

Consecințele protezei dentare mobile:

 • Trebuie înlăturată în fiecare noapte din cavitatea bucală;
 • Se mișcă și poate cădea în timpul mesei sau vorbirii;
 • Este încleiată/lipită cu clei ce trebuie aplicat zilnic;
 • În cazul protezelor mobile totale, întrucât palatul gurii este acoperit de proteza, pacientul nu poate simți gusturile mâncării;
 • Apasă direct pe gingii ceea ce crează disconfort;
 • Cu timpul aceasta duce la absorbția totală a osului;
 • Necesită adezivi speciali ce trebuie procurați zilnic/lunar/anual;
 • Aspect estetic mai puțin plăcut. Se observă dinții artificiali;
 • Senzație de corp străin în cavitatea bucală. 

Ce modificări provoacă o proteză mobilă?

Una din cele mai vizibile modificări pe care le provoacă purtarea protezei mobile este schimbarea dicției, pentru că spațiul liber din cavitatea bucală este redus în volum. O dată cu fixarea acestei proteze, pacienții au mereu senzația de vomă și de respingere a corpului străin din cavitatea bucală. Din cauza blocării canalelor glandelor salivare, apare instinctul de a ține gura căscată. Pe lângă aceste modificări, o problemă principală este și disconfortul psihologic, din cauza căruia pacienții trăiesc cu teama că proteza dentară s-ar putea desprinde în timpul mesei sau a vorbirii.

În ciuda faptului că aceste schimbări sunt absolut normale, pacientul are nevoie de a se adapta „noului său mod de viață”, iar în cazul în care nu reușește să facă față consecințelor, o alternativă a purtării protezei mobile este proteza fixă pe implanturi sau dinți ficși pe implanturi. Aceste tipuri de proteze sunt complet ancorate și susținute de implanturile dentare. Ele pot înlocui atât dinții, cât și țesutul gingiilor.

De ce să alegi o proteză dentară fixă?

Ea oferă mai multe avantaje față de cea mobilă, printre care:

 • Nu necesită detașarea acesteia în fiecare noapte;
 • Este înșurubată, fapt ce îi oferă fermitate;
 • Nu afectează gustul mâncării;
 • Are spațiu între gingie și proteză pentru a menține o igienă bucală sănătoasă;
 • Nu afectează osul cavității bucale;
 • Oferă un confort garantat

Pe lângă aceste avantaje, proteza dentară fixă are un aspect estetic frumos și îngrijit și garantează senzația de dinți proprii în cavitatea bucală. Implanturile dentare asigură stabilitatea protezei fixe. Da, prețurile diferă față de proteza mobilă, iar procesul de realizare este de la 10 la 14 zile, însă reprezintă soluția perfectă pentru pacienții care suferă din cauza lipsei totale sau parțiale a dinților.

După toate cele enunțate mai sus, cu siguranță te întrebi unde ai putea găsi o instituție specializată în care să ai încredere totală?! Ei bine, mai jos ai povestea lui Alfonso, pacientul clinicii Smile Dent Team, ce a reușit să-i readucă zâmbetul pe față.

„Mă numesc Alfonso și trăiesc în regiunea Benevento, Italia. Problemele cu dinții au început încă de când eram foarte tânăr. Inițial, gingiile sângerau foarte mult, mai apoi dinții au început să se miște, până au ajuns la etapa în care singur mi-i înlăturam. Într-o zi mi-am dat seama că nu mai am nici un dinte și că îi pierdusem pe toți.

Să spun că am suferit foarte mult, ar fi ca și cum nu aș spune nimic. Mă simțeam foarte prost. Faptul că nu mai aveam dinți m-a purtat într-o latură extremă a vieții. Dar, situația a devenit și mai rea atunci când medicii de la o altă clinică stomatologică mi-au propus proteza mobilă. Mi-a ruinat viața. Era scârboasă. A fost cea mai grea perioadă din viața mea. Nu doar că nu arăta bine, era și incomodă, îmi cădea, trebuia mereu să aplic un clei special pentru a-mi garanta stabilitatea danturii, măcar pentru puțin timp, însă din cauza cleiului, vomitam. Când mâncam, nu simțeam decât gustul cleiului care-l aplicam pe proteză. Respectiv, pe o durată de 8 ani am și uitat ce înseamnă să mănânci ceva bun și să savurezi gustul adevărat al mâncării. Trăiam un calvar.

Dar, a venit un moment în care am decis împreună cu soția să căutăm o clinică stomatologică ce ne-ar putea schimba viața. Pur întâmplător, navigând pe internet, am dat de Smile Dent Team. Ne-am uitat la numeroasele videouri și testimoniale, iar mai apoi, am solicitat un plan de tratament preventiv, efectuat pe baza unei radiografii care o trimisesem anterior. Nu am stat mult pe gânduri. În noiembrie 2020 am ajuns pentru prima dată la Smile Dent Team.

Am efectuat o reabilitare totală a cavității bucale, prin tehnica ALL ON 6, axată pe 6 implanturi dentare pe arcada superioară și 6 pe cea inferioară. Iar după o săptămână, m-am pomenit deja cu dinții ficși. O dată cu inserarea protezei provizorii am simțit o schimbare considerabilă. M-am simțit minunat în tot acest timp. Din cauza pandemiei, nu am reușit să venim după 6 luni la fixarea protezei definitive, respectiv, am stat 28 de luni, mai mult de 2 ani cu proteza dentară provizorie. În tot acest timp, nu am avut absolut nicio problemă. Am rămas uimit, atât eu, cât și soția, de calitatea serviciului prestat. Ne spuneam uneori, dacă proteza provizorie este atât de rezistentă, ce să mai zicem de cea definitivă.

Pot spune că am fost unul dintre puținele persoane, care după proteza mobilă, a reușit să insereze implanturi dentare fără a avea nevoie de adiție osoasă. Acest lucru s-a întâmplat deoarece am venit la timp. De regulă, purtarea protezei mobile duce la consumarea totală a osului, respectiv și costurile tratamentului sunt mai mari și mult mai complexe. Dar oricât de mult ar costa, diferența dintre aceste două, este una colosală, așa că merită orice investiție. Nimic nu se compară cu proteza fixă. Nu trebuie să o scoți, nu cade, nu o înclei, nu ai senzația de vomă, și nu doar senzație, dar chiar vomă.

La momentul de față am o proteză definitivă. Pot spune cu certitudine că am uitat ce înseamnă să nu mai ai dinți. Acest tratament m-a făcut să uit de durerile și disconfortul din trecut. Simt că am din nou dinții mei de cândva. Este o plăcere deosebită atunci când poți mânca orice, îți apare o dorință mai mare de viață. Dacă anterior evitam ieșirile cu prietenii, din frică că îmi va cădea proteza dentară, acum, atât eu, cât și soția, suntem cei care doresc să meargă peste tot, de parcă viața abia începe a prinde contur.

Smile Dent Team mi-a schimbat viața. Spun asta și plâng. A fost foarte dificil pentru mine. Tot ce am trăit 8 ani acum pare un vis urât. Nu am crezut niciodată că voi putea zâmbi din nou. Mă voi putea bucura alături de copii mei. Mulțumesc fiecărui membru în parte pentru această realitate, pentru că existați.”, adaugă Alfonso.

Uită de proteza dentară mobilă! Optează pentru proteza dentară fixă! La Smile Dent Team vei găsi soluția potrivită.

Clinica o poți găsi pe Str. Ismail 88, din Chișinău. Pentru programări, sunați la numărul de telefon: 022 881 414, sau puteți solicita o vizită online pe  pagina de facebook Smile Dent Team.

 

P.

Vezi și aceste știri
Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Pacienții sunt prioritatea de bază a clinicii dentare Smile Dent Team

Pacienții sunt prioritatea de bază a clinicii dentare Smile Dent Team

Ai nevoie de o reabilitare orală totală? Echipa Smile Dent Team îți vine în ajutor

Ai nevoie de o reabilitare orală totală? Echipa Smile Dent Team îți vine în ajutor

Advertoriale
Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
 • 2
  Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism
 • 3
  Presa din Ucraina: În această dimineață au avut loc explozii pe peninsula Crimeea (VIDEO)
 • 4
  Râurile Europei sunt secate, iar oamenii de știință avertizează că seceta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.