În Republica Moldova, în luna iunie erau înregistrate 61.436 de persoane în calitate de posesori de arme, ce dețin în posesie 75.159 de arme letale și non-letale. Datele se găsesc în raportul sumar de activitate al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al IGP.
Pentru verificarea condițiilor de păstrare, port și folosire a armelor din circuitul civil, Poliția a efectuat peste 62.000 de controale la domiciliu a posesorilor și, în rezultatul încălcărilor depistate, a înaintat 702 proceduri de retragere a dreptului special, temporar sau definitiv, posesorilor iresponsabili.
Tot la acest compartiment, de către polițiștii specializați în controlul circuitului armelor civile, a fost favorizată depistarea a 33 de infracțiuni comise cu folosirea armelor și a 64 de incidente cu arme.
Poliția atenționează că posesorii de arme trebuie să țină cont de un șir de reguli și recomandări privind folosirea sau aplicarea armelor. Admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma se sancționează contravenţional sau penal şi se retrage sau se anulează permisul de portarmă.
În acest context, forțele de ordine insistă asupra faptului ca posesorii de arme:
- să nu poarte arme în stare de ebrietate;
- să se abţină de la folosirea armelor;
- să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;
- să se abţină de la folosirea armelor atunci, când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat;
- să nu poarte armele la întruniri sau alte măsuri de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală, precum şi a celor din jur;
- să nu fie admis accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine;
- să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere.
- să nu poarte armele la întruniri sau alte evenimente publice pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea lor şi a celor din jur.
Potrivit oamenilor legii, armele trebuie păstrare în safeu la domiciliu, iar în cazul deplasărilor peste hotarele ţării, se recomandă ca acestea să fie transmise pentru păstrare la Inspectoratul de poliţie din raza de domiciliu sau la magazinele specializate în comercializarea acestora, unde dispun de condiții pentru depozitarea sau păstrarea acestora.
Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident, contravenție sau infracţiune cu arma, persoanele riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă, cu suspendarea dreptului de deținere a armelor pentru o perioadă până la 5 ani.
Folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii din armă în locuri publice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1.500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu privarea de dreptul de deţinere, port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.
Depăşirea limitei de aplicare a armelor letale sau neletale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 4.500 de lei cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.
Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă de până la 42.500 lei sau închisoare de până la trei ani.
Vezi și aceste știri

Au agățat „arme”. Protest împotriva războiului, în subterana din sectorul Râșcani al capitalei care leagă bulevardele Kiev și Moscova

Din nou cu mâna pe arme. Rezerviștii Forțelor Armate vor desfășura antrenamente în poligon
