Moldova, I am back! | Svetlana Senin: „Noi, moldovenii, unde plecăm, acolo locul înflorește și prinde viață” (VIDEO)

Moldova, I am back! | Svetlana Senin: „Noi, moldovenii, unde plecăm, acolo locul înflorește și prinde viață” (VIDEO)

Svetlana Senin a deschis larg poarta pensiunii „Valea Stâncii” și ne-a întâmpinat nu doar cu cele mai delicioase plăcinte, dar și cu vorbe de duh și lecții de viață pline de optimism și bunătate. Svetlana are 49 de ani, iar după o lungă perioadă în care a muncit în Federația Rusă, a decis să revină la casa părintească din Trebujeni și să o transforme într-un loc, în care fiecare oaspete să se simtă acasă.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Acasă totul îmi place. Acasă e acasă. Oricum, cât de frumos ar fi în străinătate, totuși bucățica noastră de pământ e sfântă. E cel mai frumos la noi acasă.”

Svetlana Senin

Autor:

Svetlana Senin a plecat din țară în anul 2006, în căutarea unui viitor mai bun, în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă. Mărturisește cu lacrimi în ochi că a plecat din Republica Moldova cu două genți și un copil de mână, iar adaptarea nu a fost deloc simplă. În 2017 a venit cu familia într-o vacanță în Moldova, iar invitația la o pensiune i-a schimbat viața complet. Acolo a simțit cum visul de a întâmpina oaspeți în ograda părintească poate prinde contur, iar sprijinul celor de la USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) au făcut ca acest vis să devină realitate.

Svetlana spune că reprezentanții USAID au fost foarte receptivi când le-a povestit despre ideea sa și i-au zis: „Hai să vedem unde e locația. Ce vrei să faci? Am venit aici la casa mea. O casă părăsită de ani de zile. Dar totuși m-au încurajat și mi-au dat undă verde. Au spus „hai, încearcă!” Și atunci gândurile acestea, că eu o să revin la mine în țară și o să fiu acasă la mine, aici de unde am pornit, și o să mă înconjoare tot ce-i al meu, mi-au dat puteri, mi-au dat încredere să revin, să investesc și să fac ceia ce am făcut”, susține Svetlana.

În 2019, Svetlana a deschis pensiunea „Valea Stâncii”, iar până în prezent sute oaspeți i-au trecut pragul.

„Noi oferim oaspeților diverse masterclass-uri. Le place foarte mult, mai ales celor străini, să împletească sarmalele noastre gustoase, plăcințelele, să participe la tot ceea ce facem sezonier.”

Svetlana Senin

Autor:

USAID susține dezvoltarea turismului în Republica Moldova

Dezvoltarea turismului este unul dintre domeniile strategice susținute de USAID în Moldova, cu scopul de a îmbunătăți dezvoltarea economică a țării și competitivitatea în regiune.

USAID sprijină industria turismului din Moldova, începând cu anul 2012, prin formarea și promovarea imaginii Moldovei ca destinație turistică atractivă.

De asemenea, USAID oferă asistență proprietarilor de întreprinderi în dezvoltarea produselor și serviciilor turistice suplimentare, pentru a atrage mai mulți vizitatori.

Chiar dacă, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), Moldova este una dintre cele mai puțin vizitate destinații din Europa, de-a lungul anilor USAID a oferit mai multe granturi pentru a valorifica la justa valoare potențialul turistic din țara noastră.

Potrivit USAID, cu toate că industria turismului din Moldova rămâne modestă, ea contribuie la reducerea sărăciei și migrației, în special în mediul rural. Astfel, între anii 2016-2017, USAID Moldova a desfășurat activități pentru dezvoltarea și promovarea Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca obiectiv turistic sustenabil. În acea perioada, mai multe pensiuni rurale au fost incluse într-un program de asistență tehnică și financiară. Doar până în anul 2019, 27 de pensiuni au beneficiat de granturi și asistență din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, care le-a permis să-și dubleze numărul de vizitatori.

În 2021 Moldova a fost vizitată de 178,2 mii de turiști.  

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal