În perioada 1 mai – 20 iulie a fost înregistrat cel mai mare deficit de precipitații, fiind pentru prima data în istoria observațiilor meteorologice. Acestea nu au depășit 25 -75 de mm (15-40%) în aproape toată țara. Despre aceasta informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Izolat, astfel de situații pot fi întâlnite în medie o dată la 20-30 de ani.
Regimul termic ridicat, deficitul semnificativ de precipitații și ca urmare rezervele joase de umezeală productivă în sol, semnalate în perioada 1 mai – 20 iulie, au provocat secetă atmosferică și cea pedologică.
Temperatura medie a aerului pentru această perioadă a depășit valorile normei cu 1 - 2,5 grade Celsius și a constituit +19,5..+22 grade Celsius.
Numărul de zile cu temperatură maximă a aerului de peste 30 de grade celsius a constituit 16 - 27 de zile (norma fiind de 8 - 18 zile). Astfel de situații se înregistrează în medie o dată în 5 -10 ani.
Numărul de zile cu umiditatea relativă a aerului de peste 30% a constituit 30 - 50 de zile (norma fiind de 7-17 zile), ceea ce pe o mare parte a teritoriului țării noastre se semnalează în medie o dată în 10 - 20 de ani.
Coeficientul hidrotermic care caracterizează gradul de umezire a teritoriului, în medie pentru țară în această perioadă, s-a egalat cu:
- 0,4 în luna mai;
- 0,3 în iunie;
- 0,2 în iulie - ceea ce corespunde unei secete severe și foarte severe.
Condițiile agrometeorologice similare după regimul termic și rezervele joase de umiditate productivă în sol care au provocat secetă în prezent, din ultimii 20 de ani s-au observat în 2007 și 2012.
Ca urmare a secetei, porumbul a prezentat îngălbenirea prematură a frunzelor de la nivelul inferior, precum și o formare slabă a știuleților; floarea-soarelui a prezentat o formare slabă a capitolului.
Rezervele de umezeală productivă în sol la semănăturile cu culturi agricole au fost foarte joase, pe alocuri – epuizate complet.
La situația din 18 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m la semănăturile cu porumb în partea de nord a țării au constituit în general 5-25 mm (10-50% din normă), în partea de sud – 1-25 mm (2-40% din normă). Pe alocuri au fost epuizate complet.
La semănăturile cu floarea-soarelui în partea de nord a țării au constituit în general 1-35 mm (2-60% din normă), în sud – 1-20 mm (2-35% din normă), iar pe alocuri au fost epuizate complet.
Rezervele de umezeală în stratul de sol la adâncimea de 1 m în jumătatea de nord în fond s-au egalat cu 20-60 mm (25-60% din normă), în jumătatea de sud – 5-35 mm (15-40% din normă).
Condițiile agrometeorologice care s-au format în perioada critică a dezvoltării culturilor prășitoare (iunie-iulie) afectează negativ starea culturilor și formarea roadei la porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, precum și la culturile legumicole și alte culturi agricole ceea ce va determina o scădere semnificativă a recoltei medii în republică.
Vezi și aceste știri

Forța Fermierilor solicită introducerea stării de urgență în agricultură. Slusari: Seceta catastrofală poate falimenta mii de fermieri

Seceta din R. Moldova a afectat semnificativ volumul și calitatea strugurilor de masă din recolta 2022

Meteorologii anunță Cod portocaliu de secetă hidrologică în țară. Râurile Nistru și Prut, printre cele mai afectate
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
