Autoritățile din Republica Moldova propun plafonarea creșterii maxime a ratei dobânzii anuale pentru beneficiarii „Prima Casă” până la o valoare ce nu va depăși 11,37% în perioada 1 iulie - 31 decembrie. Totodată, sunt prevăzute și facilități pentru persoanele cu venituri mici. Regulamentul privind compensarea unei părți din dobânda crescută la creditele pentru programul guvernamental „Prima Casă” a fost publicat de Ministerul Finanțelor și urmează a fi aprobat în ședința de miercuri a Executivului.
La sfârșitul lunii iunie, Banca Națională a Moldovei a făcut public indicatorul de referință care va fi aplicat la formarea ratei maxime a dobânzii pentru creditele ipotecare „Prima casă”. În comparație cu valoarea pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie, acesta s-a majorat cu 5,35 puncte procentuale.
În urma creșterii indicelui de referință, rata maximă a dobânzii pentru creditele ipotecare „Prima casă” constituie aproximativ 11,97 % pentru creditele ale căror marja maximă aplicată a fost de 2% și 12,97% pentru creditele acordate la marja de 3%. Astfel, beneficiarii de credite ipotecare „Prima casă” ar urma să achite cu 2.500 - 4.000 de lei mai mult decât plata lunară efectuată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022.
Pentru a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului, care va avea impact negativ atât asupra bunăstării cetățenilor beneficiari de credite ipotecare din programul „Prima casă”, cât și asupra sistemului bancar, s-a decis plafonarea creșterii maximă a ratei dobânzii anuale pe perioada 1 iulie - 31 decembrie la o valoare ce nu va depăși 11,37%.
Totodată, pentru persoanele din păturile social vulnerabile, Guvernul a decis compensarea din fondul de rezervă, de până la 50% din majorarea de dobândă pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie.
Cum se va forma rata maximă a dobânzii anuale
Rata maximă a dobânzii anuale va reprezenta suma următoarelor componente:
- rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei (calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni);
- o marjă maximă de până la 3%, care va fi precizată anual de către Guvern;
- comisionul de garantare de până la 0,5% anual din soldul garanției de stat stabilit de Ministerul Finanțelor.
Comisionul de garantare va fi revizuit cel puțin o dată la doi ani de către Ministerul Finanțelor, în baza experiențelor de default la creditele Programului. Comisionul de garantare se va calcula lunar de către creditor (banca finanțatoare) din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului, din soldul garanției de stat și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.
Recomandăm: DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)
Cum se va calcula compensația
Calculul compensației se va face din soldul creditului rămas pentru luna precedentă lunii în care se face conform formulei stabilite:
Câți bani va aloca Guvernul
Proiectul prevede alocarea mijloacelor din fondul de rezervă al Guvernului în sumă de 42 de milioane de lei. Până la revizuirea ratei maxime a dobânzii, în cadrul Programului de stat „Prima casă” beneficiază peste 7.700 de persoane.
În medie, majorarea de dobândă după revizuirea ratei maxime a dobânzii aplicabilă pentru semestrul II constituie 1.800 lei. Respectiv, lunar pentru acoperirea necesității de compensare a beneficiarilor, va fi necesară alocarea a circa 7 milioane de lei.
Calculul și achitarea compensației se va efectua pentru perioada iulie - decembrie 2022.
La situația din 30 iunie, în cadrul Programului au fost acordate 8.049 credite în sumă totală de 4,4 miliarde de lei suma garanțiilor constituind 2,1 miliarde delei.
Autoritățile susțin că riscul activării garanțiilor este unul major, iar acest fapt ar genera o povară suplimentară asupra bugetului de stat , fiind necesară activarea și transferarea sumelor de garanție către băncile finanțatoare din program.
Vezi și aceste știri

Directorul adjunct IPRE, despre creșterea dobânzilor la „Prima Casă”: Discuțiile puteau fi inițiate la o etapă mai timpurie. Ministrul Economiei: Era nevoie de cuantificare (VIDEO)

Termenul de achitare a creditului „Prima Casă” ar putea crește de la 25 la 30 de ani. Soluția, la etapa de analiză (VIDEO)

Creditele din Programul de stat Prima Casă, în scădere cu 60% de la începutul anului 2022. Ministrul Economiei: Proiectul devine mai puțin atractiv (VIDEO)

DESCIFRAT| Programul „Prima Casă” bate pasul pe loc. Care este viitorul ipotecilor și ce se va întâmpla peste șase luni (VIDEO)

Votat, dar mai au de lucrat. Deputații au aprobat în prima lectură proiectul care va plafona creșterea ratei la creditele „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” și auditul datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom”: Ce prevăd noile decizii ale CSE (DOC)
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
