
Câtă istorie încape între PMAN și râul Bîc? Pornim în excursie și descoperim Chișinăul de altădată prin obiectivul AGORA (VIDEO)
Zeci de mii de turiști vizitează Chișinăul în fiecare an. Capitala ascunde locuri interesante și deosebite care așteaptă să fie descoperite. Dar și istorie, multă istorie. AGORA te invită să fii, astăzi, turist, alături de ghidul Maria Axenti să mergem să descoperim orașul.
・
Echipați cu camera de luat vederi și împreună cu omul care știe multe despre Chișinău, am pornit la drum. Am dat start excursiei în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare. Aici aflăm că monumentul a fost purtat dintr-un loc în altul și s-a ales cu denumirea de „monumentul călător”. Vezi în reportaj un alt loc unde a stat o perioadă.
Excursia noastră continuă în Piața Marii Adunări Naționale. Aflăm cum arăta odată și ce monumente au fost instalate de-a lungul timpului. Apoi ajungem la Arcul de Triumf. Apropo, știați că în secolul XIX acesta se numea „Porțile Sfinte”? Maria Axenti ne povestește de unde se trage acest nume.
Mai mult, descoperim că o anumită perioadă, clopotul de la catedrală a stat în Arcul de Triumf. Totul, din cauza unei erori în construcția clopotniței. Aflăm cum s-au rezolvat lucrurile.
Apoi mergem la Primărie. Știați că actuala clădire din start a fost construită cu această destinație? Ghidul de turism ne povestește cine a fost cel mai longeviv edil și la ce să atragem atenția în arhitectura clădirii din centrul orașului.
Mai târziu, ne aventurăm să descoperim Chișinăul vechi. Ajungem pe strada care desparte târgul de pe timpuri de partea nouă a orașului. Trecem pe lângă sinagoga evreiască de pe strada Pietonală și ajungem într-o curte cu case vechi de 170 de ani. Maria Axenti ne povestește detalii despre aceste locuri.
Încet - încet, ajungem pe podul de peste râul Bîc. Aflăm care este istoria lui, ce potențial are și cum s-a divizat orașul în cele cinci sectoare ale sale. Tot de acolo vedem cea mai veche clădire care s-a păstrat în Chișinău.
Încheiem excursia noastră la înălțime. Mai exact, urcăm pe Turnul de Apă, de unde vedem Chișinăul ca în palmă. Vederi ce ne taie respirația. Fiți cu noi să redescoperim orașul în două ore de plimbare și un sac de curiozități.