Producătorii și procesatorii sfeclei de zahăr, la sfat cu autoritățile. Majorarea prețului la gazele naturale, printre probleme menționate

Producătorii și procesatorii sfeclei de zahăr, la sfat cu autoritățile. Majorarea prețului la gazele naturale, printre probleme menționate

Producătorii și procesatorii sfeclei de zahăr s-au întâlnit astăzi în cadrul unei ședințe extinse la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În cadrul acesteia, au fost puse în discuție mai multe dintre problemele cu care se confruntă aceștia.

Părțile declară că, întâmpină dificultăți în relațiile comerciale. Producătorii de sfeclă de zahăr solicită un preț mai mare de achiziție decât cel oferit de companiile procesatoare. Motivul invocat de producătorii de sfeclă de zahăr este evoluția prețurilor la semințe, îngrășăminte, la inputuri agricole și la serviciile utilizate în lucrările de pregătire a solului. La rândul lor, exponenții din sfera industriei de procesare a sfeclei de zahăr susțin că, din cauza majorării prețului la gazele naturale, profitabilitatea este infimă. Totodată, procesatorii au menționat că, se confruntă cu deficienţe în aprovizionarea cu gaze și sunt nevoiți să utilizeze cărbunele ca sursă de energie.

Publicitate

În vederea realizării unei analize exhaustive a situației, ministrul Vladimir Bolea a solicitat organizarea unei ședințe suplimentare la care părțile să prezinte acte confirmative pentru toate tipurile de cheltuieli, pe fiecare activitate desfășurată. Totodată, oficialul a menționat că MAIA în comun cu Guvernul elaborează un pachet de măsuri pentru depășirea situațiilor de criză din agricultură.

„Cooperarea sectorială trebuie extinsă, întrucât producătorii și procesatorii sunt în relații de dependență directă. Necesitățile economice ale ambelor părți trebuie satisfăcute, din acest motiv trebuie să fim transparenți în livrarea informațiilor. Cultivarea și prelucrarea sfeclei de zahăr este o ramură strategică pentru țara noastră. Astfel, atât producătorii cât și fabricile de zahăr existente trebuie să-și continue activitatea. În acest sens, ministerul este deschis și receptiv la sugestiile agricultorilor, pentru a identifica instrumente optime de stimulare a sectorului”, a declarat ministrul.

 

În anul curent, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr constituie circa 13 mii ha, cu circa 3 mii ha mai puțin decât anul trecut.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal