În timp ce tensiunile sporite dintre Moscova și Washington cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia au ridicat luni de îndoială cu privire la viitoarea cooperare spațială americano-rusa, anunțul lui Iuri Borisov, nou director general al agenției spațiale ruse Roscosmos, a fost o surpriză.
Cei au semnat un acord de schimb de echipaj în urmă cu mai puțin de două săptămâni, care le permite astronauților americani și ruși să împartă zboruri pe navele spațiale ale celuilalt către și de la Stația Spațială Internațională (ISS) în viitor.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a emis o declarație în care reiterează angajamentul SUA de a menține ISS în funcțiune până în 2030, adăugând că agenția spațială „coordonează cu partenerii noștri”.
„NASA nu a fost informată cu privire la deciziile niciunuia dintre partenerii noștri, deși continuăm să construim capacități viitoare pentru a ne asigura prezența majoră pe orbita joasă a Pământului”, a spus el.
Lansată în 1998, ISS a făcut parte, din noiembrie 2000, în cadrul unui parteneriat condus de SUA și Rusia, care include și Canada, Japonia și 11 țări europene.
Directorul ISS al NASA, Robyn Gatens, a declarat că omologii săi ruși nu au comunicat nicio intenție așa cum este cerută de acordul interguvernamental privind platforma de cercetare orbitală.
Purtătoare de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Peters, a declarat, de asemenea, că Moscova „nu a notificat oficial Statele Unite cu privire la intenția lor de a se retrage din ISS”.
„Explorăm opțiuni pentru a atenua impactul potențial asupra ISS după 2024, dacă Rusia se va retrage”, a adăugat ea într-un briefing pentru reporteri.
Stația spațială a fost lansată dintr-o inițiativă de politică externă de îmbunătățire a relațiilor dintre America și Rusia în urma prăbușirii Uniunii Sovietice și a ostilității Războiului Rece.
NASA și Roscosmos au purtat discuții pentru extinderea participării Rusiei la ISS până în 2030. Casa Albă a aprobat anul acesta planurile NASA de a continua să conducă ISS până atunci. Oficialii NASA au declarat anterior că cooperarea bilaterală la bordul stației spațiale a rămas intactă.
Remarcile lui Borisov au urmat un model similar cu cele ale predecesorului său, Dmitri Rogozin, care în timpul mandatului său a semnalat ocazional intenția de a se retrage din ISS - în contrast cu discuțiile oficiale dintre NASA și Roscosmos.
Fostul șef spațial rus Rogozin a declarat anterior că Rusia nu poate fi de acord să-și extindă rolul ISS dincolo de 2024 dacă Statele Unite nu ridică sancțiunile împotriva a două companii rusești aflate pe lista neagră pentru presupuse legături militare.
Putin l-a înlăturat pe Rogozin din funcția de șef spațial pe 15 iulie, înlocuindu-l cu Borisov, fost vicepremier și adjunct al ministrului apărării.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.