Procesul de consolidare a învățământului superior și domeniul cercetării ar fi trebuit să înceapă încă mult timp în urmă, iar echipele manageriale din instituții ar trebui să depună tot efortul pentru ca procesele aferente să se întâmple în mod coerent, susține Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației din perioada iunie-noiembrie 2019, actualmente consilieră a Președintei Republicii Moldova în domeniul Educației și Cercetării, și președintă a comisiei parlamentare „Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media".
Potrivit Lilianei Nicolaescu-Onofrei candidații la studii trebuie să fie informați în mod adecvat despre procesul de admitere, iar cercetătorii și cadrele didactice să-și continue în mod productiv activitatea.
Fosta ministră afirmă pentru AGORA că în ultimii 12 ani, numărul de studenți în instituțiile de învățământ superior a scăzut aproape în jumătate, de la 107.813 studenți în anul de studii 2010-2011, până la 59.647 de studenți în 2021-2022. Aproape 60% din cercetători din Republica Moldova au vârsta de peste 45 de ani. 21% dintre cercetători au vârsta de 65 de ani și mai mult, iar tinerii nu vin în domeniul cercetării.
„Doar o abordare modernă, în care procesul de formare profesională a resurselor umane este strâns legat și beneficiază de rezultatele cercetării și inovării și invers, domeniul cercetării și inovării este aproape de cei ce învață și identifică tineri cu perspectivă și interes pentru activitatea științifică – doar o asemenea abordare poate contribui la schimbarea calitativă a celor două domenii. Concentrarea și consolidarea de capacități, de resurse financiare și de infrastructură pentru studii și cercetare este mecanismul care să asigure această schimbare. Iar oportunitățile existente în proiectul de sprijin pentru învățământul superior, finanțat cu aportul Băncii Mondiale, înseamnă investiții suplimentare”, declară Liliana Nicolaescu-Onofrei.
La fel, Liliana Nicolaescu-Onofrei s-a expus și asupra faptului că Ministerul Agriculturii ar fi oferit aviz negativ la proiectul Ministerului Educației, privind reforma universităților, care prevede ca Universitatea Agrară va fi lichidată, întrucât Ministerul Agriculturii este fondatorul acestei instituții și singurul care poate să o lichideze.
„Dacă este adevărat că fosta conducere a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nu a văzut avantajele consolidării resurselor celor două instituții, înseamnă că a fost lipsită de viziune. O absorbție sau o fuziune nu înseamnă lichidare, și este absolut greșit să se facă asemenea afirmații. Există șansa consolidării și îmbunătățirii studiilor în domeniul agricol, cu perspective de deschidere a noi specialități, pe palierul a ceea ce în accepție modernă se definește prin „științe ale vieții”, în condiții mai bune pentru studii și pentru cercetare. De ce să nu fie folosită o asemenea șansă? Vedeți exemplul instituțiilor apreciate în lume pentru cele mai bune programe de formare în domeniul agricol și care sunt parte din universități mari, competitive”, susține Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Secvența face parte din excluzivul „Reforma universitară, între „grăbită”, „necesară” și „de interese”. Ce aduce cu sine această schimbare și ce se va întâmpla cu terenurile și patrimoniul instituțiilor de învățământ (VIDEO, LONGREAD)” care poate fi citit și vizionat integral AICI.
Vezi și aceste știri

Educație de calitate, profesori exigenți și oportunități de studii - toate le găsiți la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

DESCIFRAT| Reforma educației, așa cum nu este prezentată de la tribune (VIDEO)

Ministrul Educației explică ce se va întâmpla cu studenții din anul 2 și 3 din cadrul universităților absorbite
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
