Reforma universitară bate la ușa USM. Rector: „Lucrurile nu se vor schimba, dacă nu ieșim din cercul vicios în care le cerem tuturor performanță, fără a aloca resursele necesare”

Reforma universitară bate la ușa USM. Rector: „Lucrurile nu se vor schimba, dacă nu ieșim din cercul vicios în care le cerem tuturor performanță, fără a aloca resursele necesare”

Reforma universitară, anunțată de către Ministerul Educației și Cercetării, este încurajată de rectorul Universității de Stat din Moldova și fostul ministrul al Educației, Igor Șarov. Rectorul a menționat pentru AGORA că sistemul de învățământ superior demult dă semne de colaps și se declară ferm pentru reformarea sistemului universitar. 

Șarov consideră că numărul mare de instituții de învățământ într-o țară în care numărul absolvenților de liceu este în descreștere ridică cel puțin 2 întrebări: 1) sustenabilitatea acestora, 2) în ce măsură programele de studii răspund cerințelor de pe piața muncii.

„Trebuie să înțelegem un lucru: nicăieri în lume studiile superioare nu sunt de masă, așa cum se crede adesea pe la noi. De aceea mizez pe un spor calitativ privind pregătirea viitorilor specialiști. Da, vom avea studenți mai puțini, dar, cu siguranță, mai buni, pentru că le vom asigura condiții de pregătire mult mai bune, care se vor reflecta atât în echipamentele necesare unui sistem de instruire performant, cât și – lucru foarte important – în pregătirea continua a cadrelor didactice, în mobilitatea academică a profesorilor și studenților, în programe de cercetare naționale și internaționale. Deci, mă declar ferm pentru reformarea sistemului de învățământ superior. Bineînțeles că  vor fi și voci care se vor împotrivi. Dar așa a fost dintotdeauna. E nevoie de oameni cu viziuni și de cei care să poată reforma, prin proceduri clare, un sistem atât de complex”, consideră Igor Șarov.

Rectorul USM a mai specificat pentru AGORA că, din punctul său de vedere, ar fi fost benefică o discuție mai amplă, pentru a evita derapajele și a găsi cele mai bune soluții.

„Atunci n-am fi asistat la o gâlceavă a înțelepților într-o societate care și așa e vulnerabilă și care de abia s-a așezat cât de cât pe un făgaș normal, cel al parcursului european. Riști să pierzi încrederea oamenilor. Mai ales că în joc nu e doar reforma sistemului de învățământ, dar și cea a cercetării!, conchide Igor Șarov.

În calitate de fost ministru al Educației, Șarov accentuează că reforma a început încă în anul 2020, având trei piloni importanți: Aprobarea noii metodologii de finanțare a învățământului superior. Absorbția a două universități – Universitatea Dimitrie Cantemir și Institutul de Relații Internaționale din Republica Moldova de către Universitatea de Stat și Academia de Administrare Publică. Proiectul Băncii Mondiale cu finanțarea învățământului superior în valoarea de 35 mil. dolari SUA resursa financiara folosită astăzi pentru universitățile care au depus proiecte pentru finanțare.

„Astăzi asistăm la o nouă etapă a acestei reforme. Problemele sunt prea multe și prea complexe pentru a reuși ad-hoc rezolvarea lor. În joc sunt oamenii, activitatea acestora, elementul financiar, statutul imobilelor care au aparținut institutelor de cercetări și a tuturor responsabilităților care decurg de aici (plata utilităților, gestionarea veniturilor etc.). De obicei, oamenii resping ceea ce nu înțeleg. Gândiți-vă că în afara problemei încrengăturilor care au generat multiple discuții privind deținerile de drept patrimoniale însușite de unii sau de alții, și care, în opinia mea intră în atribuțiile justiției, 99% din personalul instituțiilor sunt oamenii care și-au văzut de treaba lor, au depus proiecte, le-au câștigat, au făcut cercetare, și-au valorificat rezultatele. În concluzie, au adus și aduc un aport considerabil la dezvoltarea societății. La aceștia trebuie să ne gândim cum să-i încadrăm mai bine, fără a le lăsa impresia că munca lor nu mai e necesară societății. Știința este ceea ce a propulsat o societate înainte, pe scara progresului. Încrederea mea deplină este că atât echipa Ministerului Educației și Cercetării, cât și managerii instituțiilor superioare de învățământ, pot face față provocărilor zilei de azi”, mai susține fostul ministru al Educației.

Fiind în funcție de rector al USM,  Șarov mai punctează că cea mai mare achiziție sunt oamenii și are intenția de a consolida unele segmente spre care astăzi nu prea vin tinerii, deoarece cariera universitară nu este prea atractivă. În acest sens, va fi valorificat potențialul uman de la instituțiile care se vor integra în USM. Va sprijini echipele de cercetare, oferindu-le cercetătorilor posibilitatea integrării în proiectele USM. Totodată, va sprijini proiectele institutelor de cercetare, aflate în derulare.

„USM cunoaște foarte bine cadrul normativ și procedurile operaționale, deoarece în 2020 a parcurs deja un astfel de proces, fără derapaje. La baza integrării au fost plasate câteva principii: supremația legii, corectitudinea academică și viziunea managerială a actorilor implicați în proces. Reforma este destul de importantă, reieșind din sistemul de valori și direcțiile de dezvoltare strategică. O universitate nu poate să fie ruptă din sistem și din context. Nu poate fi bună sau merituoasă într-un sistem compromis. Nu poate fi o oază care generează și asigură calitate în situația când calitatea este diluată. Pornind de la aceasta, un sistem configurat eficient, generează condiții favorabile pentru performanță. Formula actuală de integrare a capacităților intelectuale și livrare de rezultate presupune integrarea proceselor de educație, cercetare și inovații (afaceri). USM are acum oportunitatea de a beneficia de aportul universitarilor din instituțiile comasate, pentru a diversifica cercetarea și a crea produse științifice noi, capabile să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Este modelul universităților din întreaga lume care și-a demonstrat viabilitatea si eficacitatea. Totuși, în ce privește coagularea capacităților educaționale, mai este loc de discuții”, a precizat Igor Șarov.

Reforma este legată și de pașii următori pe care ar urma să-i întreprindă Guvernul. Șarov remarcă faptul că experiența sa managerială îi dă speranța că lucrurile se vor așeza, iar rezultatele le vom vedea în câțiva ani. El consideră că impactul calitativ pe care-l va avea această reformă asupra societății se va simți peste cel puțin 7-8 ani.

„Lucrurile nu se vor schimba, dacă nu ieșim din cercul vicios în care le cerem tuturor performanță, fără a aloca resursele necesare”, a adăugat Igor Șarov.

Secvența face parte din excluzivul „Reforma universitară, între „grăbită”, „necesară” și „de interese”. Ce aduce cu sine această schimbare și ce se va întâmpla cu terenurile și patrimoniul instituțiilor de învățământ (VIDEO, LONGREAD)” care poate fi citit și vizionat integral AICI.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Troleibuzele 17, 28, 34 și autobuzul 23 își schimbă rutele de circulație pentru 12 zile. Mai multe străzi intră în reparații

Troleibuzele 17, 28, 34 și autobuzul 23 își schimbă rutele de circulație pentru 12 zile. Mai multe străzi intră în reparații

Nu mai mult de +19C în școli: Cehia planifică la iarnă să limiteze temperaturile din instituțiile publice

Nu mai mult de +19C în școli: Cehia planifică la iarnă să limiteze temperaturile din instituțiile publice

Advertoriale
Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 2
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
 • 3
  Prețul motorinei scade sub 26 de lei. Află prețul plafon stabilit de ANRE la carburanți, pentru data de 12 august
 • 4
  Crima din pădurea de la Strășeni: Unul dintre cei suspectați de omor este fiul fostului polițist Ion Stratulat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.